Este bine să citești un acatist sau alte rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii?

Întreabă preotul

Este bine să citești un acatist sau alte rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii?

    • Este bine să citești un acatist sau alte rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Maria
întreabă:

Doamne ajuta! In timpul Sfintei Liturghii, este bine sa citesti un acatist sau alte rugaciuni ? Multa lume practica acest lucru. Poti fi atent si la slujba si la citirea rugaciunii ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Octombrie 2015

Doamne ajută!

Maria, nu este bine deloc. Găsesc acest lucru total nepotrivit. Nu poți fi atent la Sfânta Liturghie și la rugăciunile pe care le citești în același timp. Chiar dacă sunt creștini care practică acest lucru, nu înseamnă că el este bun. Toate trebuie făcute la timpul lor. Este un timp pentru rugăciune personală (individuală) și este un timp pentru Sfânta Liturghie, care este rugăciunea comună prin excelență.

Trebuie să ascultăm cu cât mai mare atenție Sfânta Liturghie pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze în noi. La Liturghie trebuie să fii „prezent” cu toată ființa ta.

Unii vor spune că, decât să lase minte să zburde cine știe pe unde sau decât să se plictisească la Sfânta Liturghie atunci mai bine să citească un acatist. Însă, eu cred că mai bine ar căuta să vadă de ce anume trec prin aceste stări și prin răbdare, sfatul duhovnicului și nevoință, să le învingă.

Să nu uităm că Sfânta Liturghie este rugăciune în comun. Cum te poți ruga alături de ceilalți când tu ești „absorbit” în propria rugăciune?! Riscul cel mai mare este ca nici să nu fii atent nici la Sfânta Liturghie (din cauza citirii de acatiste/rugăciuni) și nici la acatistul pe care îl citești (din cauza a tot ceea ce se petrece în  biserică). Or ce altceva poate fi asta, decât o ispită?!

Sigur, asta nu înseamnă că în timpul Sfintei Liturghii nu poți trimite un gând de rugăciune personală lui Dumnezeu (de laudă, de mulțumire, de cerere), dar de aici și până la a citi un acatist este cale lungă.

Așadar, îți recomand să nu citești acatiste sau orice alt fel de rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii și să încerci să fii cât mai atentă la rugăciuni, la cântări, la citirile biblice, la predică, la tot acest dar minunat al lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, care este Sfânta Liturghie.

Pentru acatiste și rugăciuni îți poți face timp acasă în fața sfintelor icoane.

Despre toate acestea sfătuiește-te și cu duhovnicul tău.

Dumnezeu să îți primească rugăciunile!

pr. Andrei.

Theodor a răspuns:
4 Octombrie 2015

Doamne ajuta! Parinte, am si eu o intrebare: in timpul sfintei slujbe, este bine sa ne inchinam la icoane si moaste? Multumesc anticipat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Octombrie 2015

Theodor, socotesc că dacă un creștin ajunge la slujbă în timpul Utreniei (slujba de dinanintea Sfintei Liturghii) e bine să se închine la sfintele icoane și sfintele moaște, dar dacă Sfânta Liturghie este deja începută cred că ar fi mult mai bine să își găsescă un loc în biserică, să aștepte să se încheie sfânta slujbă și la final să se închine. Tot în timpul utreniei este indicat să se dea poemlnicele la altar pentru a lăsa preotul să slujească Sfânta Liturghie cât mai în tihnă.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

PS: Scenariul ideal (dar foarte greu de aplicat de către toți creștinii) ar fi ca rânduiala de închinare la sfintele icoane și eventual la sfintele moaște (dacă sunt) să se facă dimineața înainte începerii oricărei slujbe.

Elisa a răspuns:
12 Octombrie 2015

Doamne ajuta! Parinte, va rog sa imi spuneti daca pot citi acatisete in autobuz sau tramvai. Am de citi mai multe si profit de timpul din autobuz si in loc sa ma uit pe telefon prefer sa citesc acatistele pe care le am de citi zilnic. Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Octombrie 2015

Da, Elisa, este foarte bine să îți umpli timpul petrecut în mijloacele de transport în comun în acest fel.

Sfinții să te ocrotească!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: