La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează?

Foto: Oana Nechifor

Bună seara! La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează? Vă mulțumesc! Doamne ajută!

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 Mai 2016

Hristos a Înviat!

Anamaria, după naștere sunt trei rânduieli speciale care se fac. Deși presupun că te referi la molitfa de 40 de zile, le amintesc și pe celelalte două spre știință.

1) Rugăciuni la ziua întâi

- înainte vreme ele se făceau de către preot la casa unde s-a născut pruncul însă, în zilele noastre cel mai adesea ele se fac de către preoții misionari de la capelele/bisericile din incinta maternităților.

2) Rugăciunea la ziua a opta, la însemnarea pruncului, când i se pune numele

în această a opta zi de la naștere copilul ar trebui adus la biserică pentru a i se citi această rugăciune de punere a numelui. 

3) Rugăciunile ce se citesc la a patruzeceza zi după naștere (Molitfa de 40 de zile după naștere)

- la acest moment copilul trebuie adus la biserică de către mamă și de nașul/viitorul naș. Această rânduială se face la 40 de zile indiferent dacă copilul este botezat sau nu. Dacă nu este botezat, doar închinarea băieților în Sfântul Altar se va face după primirea botezului. Ea se poate face chiar dacă nașul nu este prezent.

Așadar, nu trebuie decât ca la împlinirea celor 40 de zile să mergi cu copilul și dacă este posibil și cu nașul lui la biserică. În rest părintele de acolo va ști ce are de făcut.

Dumnezeu să fie cu voi!

pr. Andrei

Anamaria a răspuns:
31 Mai 2016

Multumesc pentru raspuns,multa sanatate! Doamne ajuta!

Codruta a răspuns:
1 Iunie 2016

Hristos a Inviat! Părinte, vreau si eu sa va intreb ceva... Noi locuim in nordul Norvegiei intr-un orășel mic iar cel mai apropiat preot si biserica ortodoxa e la 2000 km de noi. Pot fi citite aceste rugăciuni copilului de la distanța? Pruncul urmează sa se nască zilele astea iar botezul o sa-l facem in luna Septembrie cand venim in țara.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

Codruta, înțeleg situația specială în care vă aflați însă aceste rugăciuni nu pot fi citite de la distanță. Rânduiala spune că dacă nu există posibilitatea de se citi aceste rugăciuni la momentul rânduit atunci ele se vor citi mamei și copilului cu cel dintâi prilej. 

Dumnezeu să îți rânduiască o naștere ușoară!

pr. Andrei

Codruta a răspuns:
1 Iunie 2016

Mulțumesc mult! Doamne ajuta!

ANUCA a răspuns:
3 Iunie 2016

Hristos a inviat parinte ,Vreau sa va intreb ceva ,ce se intampla daca eu nu am facut molitva dupa nasterea baiatului meu,el fiind de acum baiat mare. va multumesc anticipat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Domane ajută!

Nu se întâmplă nimic. Acele rugăciuni nu se pot citi retroactiv. Important este ca și dumneavoastră și el să vă trăiți viața creștinește, să vă spovediți, să vă împărtășiți, să vă rugați și să aveți nădejde în Dumnezeu.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

ANUCA a răspuns:
23 Iunie 2016

Mulumesc mult parinte ,ptru raspuns,.!

Adriana a răspuns:
25 Martie 2018

Conform carui Molitfelnic (ce editie) se poate face Rugaciunea de la 40 de zile de la nastere a pruncului, daca acesta nu este botezat?

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Martie 2018

În toate edițiile Molitfelnicului pe care le folosesc în mod curent se specifică acest lucru. Momentan vă pot cita din Molitfelnic, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2013, pagina 19 :

„Se cuvine a ști că această rânduială se săvârșește la 40 de zile, indiferent dacă pruncul este sau nu botezat. Dacă nu este botezat, doar închinarea pruncului în Sfântul Altar se va face după primirtea botezului, potrivit obieciului îndătinat.”

Toate cele bune!

pr. Andrei

oana a răspuns:
30 Octombrie 2018

Buna ziua si doamne ajuta parinte .Va rog sa imi spuneti si mie .. am nascut un inger de baiat acum 7 zile dar locuind in Anglia nu sunt foarte multe biserci ortodoxe din pacate iar cea mai apropiata este la o distanta maricica de noi ...ca sa chemam preotul de acolo la noi nu prea avem in momentul de fata prea mare posibilitate financiara ... molifta se poate face la 40 de zile la biserica ? atunci am vrea sa il si botezam .. va multumesc din suflet pentru raspuns ..Doamne ajuta

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Oana, nu doar că se poate ci chiar trebuie făcută la biserică. Se face acasă numai în situații excepționale!

Prin urmare, vorbiți cu părintele de la biserica în care vreți să faceți botezul ca înainte de slujba botezului să vă citească și molitfa de 40 de zile. 

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

pr. Andrei

Teodora anghel a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Bebelușul meu de 1 luna se trezește țipând, tresare în somn, plânge în somn și se sperie, de ce? I am legat o brățară sfințită de manuta ii spun tatăl nostru mereu și o închin dar tot se mai întâmplă..

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Mulți bebeluși trec prin astfel de episoade și nu cred că trebuie să vă îngrijorați. La o lună încă se adaptează la lumea în care a venit!

Dacă încă nu e botezată să știți că botezul o va ajuta în acest sens. După botez duceți-o la împărtășit. Nu brățara o ocrotește (atenție să nu cădeți în superstiții) ci harul și puterea lui Dumnezeu ce vin asupra ei prin Tainele și slujbele Bisericii împreunate cu rugăciunile dumneavoastră!

Rugați-vă și sfântului al cărui nume îl poartă!

Să vă trăiască și să vă bucurați de ea!

pr. Andrei 

pr. Andrei 

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons