La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează?

Întreabă preotul

La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează?

    • La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Anamaria
întreabă:

Bună seara! La cât timp după naștere se poate face molitfa și cum se procedează? Vă mulțumesc! Doamne ajută!

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 Mai 2016

Hristos a Înviat!

Anamaria, după naștere sunt trei rânduieli speciale care se fac. Deși presupun că te referi la molitfa de 40 de zile, le amintesc și pe celelalte două spre știință.

1) Rugăciuni la ziua întâi

- înainte vreme ele se făceau de către preot la casa unde s-a născut pruncul însă, în zilele noastre cel mai adesea ele se fac de către preoții misionari de la capelele/bisericile din incinta maternităților.

2) Rugăciunea la ziua a opta, la însemnarea pruncului, când i se pune numele

în această a opta zi de la naștere copilul ar trebui adus la biserică pentru a i se citi această rugăciune de punere a numelui. 

3) Rugăciunile ce se citesc la a patruzeceza zi după naștere (Molitfa de 40 de zile după naștere)

- la acest moment copilul trebuie adus la biserică de către mamă și de nașul/viitorul naș. Această rânduială se face la 40 de zile indiferent dacă copilul este botezat sau nu. Dacă nu este botezat, doar închinarea băieților în Sfântul Altar se va face după primirea botezului. Ea se poate face chiar dacă nașul nu este prezent.

Așadar, nu trebuie decât ca la împlinirea celor 40 de zile să mergi cu copilul și dacă este posibil și cu nașul lui la biserică. În rest părintele de acolo va ști ce are de făcut.

Dumnezeu să fie cu voi!

pr. Andrei

Anamaria a răspuns:
31 Mai 2016

Multumesc pentru raspuns,multa sanatate! Doamne ajuta!

Codruta a răspuns:
1 Iunie 2016

Hristos a Inviat! Părinte, vreau si eu sa va intreb ceva... Noi locuim in nordul Norvegiei intr-un orășel mic iar cel mai apropiat preot si biserica ortodoxa e la 2000 km de noi. Pot fi citite aceste rugăciuni copilului de la distanța? Pruncul urmează sa se nască zilele astea iar botezul o sa-l facem in luna Septembrie cand venim in țara.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

Codruta, înțeleg situația specială în care vă aflați însă aceste rugăciuni nu pot fi citite de la distanță. Rânduiala spune că dacă nu există posibilitatea de se citi aceste rugăciuni la momentul rânduit atunci ele se vor citi mamei și copilului cu cel dintâi prilej. 

Dumnezeu să îți rânduiască o naștere ușoară!

pr. Andrei

ANUCA a răspuns:
3 Iunie 2016

Hristos a inviat parinte ,Vreau sa va intreb ceva ,ce se intampla daca eu nu am facut molitva dupa nasterea baiatului meu,el fiind de acum baiat mare. va multumesc anticipat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Iunie 2016

Domane ajută!

Nu se întâmplă nimic. Acele rugăciuni nu se pot citi retroactiv. Important este ca și dumneavoastră și el să vă trăiți viața creștinește, să vă spovediți, să vă împărtășiți, să vă rugați și să aveți nădejde în Dumnezeu.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

ANUCA a răspuns:
23 Iunie 2016

Mulumesc mult parinte ,ptru raspuns,.!

Adriana a răspuns:
25 Martie 2018

Conform carui Molitfelnic (ce editie) se poate face Rugaciunea de la 40 de zile de la nastere a pruncului, daca acesta nu este botezat?

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Martie 2018

În toate edițiile Molitfelnicului pe care le folosesc în mod curent se specifică acest lucru. Momentan vă pot cita din Molitfelnic, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2013, pagina 19 :

„Se cuvine a ști că această rânduială se săvârșește la 40 de zile, indiferent dacă pruncul este sau nu botezat. Dacă nu este botezat, doar închinarea pruncului în Sfântul Altar se va face după primirtea botezului, potrivit obieciului îndătinat.”

Toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: