Pot citi întreaga Psaltire într-o singură zi?

Foto: Oana Nechifor

Un mirean poate citi toată Psaltirea într-o singură zi? Am citit pe internet că se vorbește ba despre o catismă pe zi, ba despre maximum trei catisme pe zi, iar in unele locuri nu se vorbește deloc despre acest aspect. Mulțumesc!

8 Martie 2017

Costel,

Un mirean poate citi toată Psaltirea într-o singură zi numai dacă are binecuvântare de la părintele duhovnic. Duhovnicul este în măsură să decidă dacă ucenicul este pregătit pentru o astfel de rânduială  a rugăciunii. Bine este, însă, să ne luăm măsuri potrivite de rugăciune, fără să mergem spre extrem. Nu este nici o problemă în a citi mulți psalmi, dar trebuie să fim pregătiți și pentru războiul care ar putea urma. În Înțelepciunea lui Isus Sirah 2,1 se spune: „ Fiule! Când vrei să te apropii să slujești Domnului Dumnezeu, gătește-ți sufletul tău spre ispită”. Recomandarea mea este să citești în timpul postului și nu numai, până la trei catisme pe zi.

Domnul să te lumineze și să te înțelepțească!

Alin a răspuns:
14 Martie 2017

Parinte, dar de ce 3 catisme ? daca eu pot una sau chiar 2 psaltiri pe zi de ce sa nu fac? nu ma ajuta sa cresc sufleteste? daca am binecuvantare..nu vad niciun impediment. Cineva mi-a zis ca dupa o psaltire ai putea cadea in pacate precum dejnadejdea sau depresie, frica , spaima, groaza, vise urate, pt ca i-ai declara razboi diavolului, ca te va tulbura si o sa te asupreasca in fel si chip ca i-ai declarat razboi...nu vad legatura... lamuriti-ma!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Martie 2017

Doamne ajută!

Citiți câte puteți însă cu discernământ și binecuvântarea duhovnicului.

pr. Andrei

Alin a răspuns:
16 Martie 2017

puteti dezvolta un pic ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Martie 2017

Doamne ajută!

Nevoința noastră trebuie adaptată contextului în care trăim, obligațiilor pe care le avem în plan social și familial etc. Adică e bine să citești și de 10 ori pe zi Psaltirea, dacă ai timp, însă dacă faci acest lucru în timp ce îți neglijezi familia sau obligațiile de muncă sau școlare sau altele asemenea, atunci lucrurile nu sunt în regulă. Poate fi o așa numită ispită de-a dreapta. De aceea am spus că e nevoie de discernământ și de binecuvântarea duhovnicului! El ne poate „da viteză” în cele duhovnicești dar ne și poate tempera atunci când e nevoie.

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons