Pot fi folosiți pentru fapte de milostenie banii câștigați la loto sau la jocurile de noroc?

Întreabă preotul

Pot fi folosiți pentru fapte de milostenie banii câștigați la loto sau la jocurile de noroc?

    • Pot fi folosiți pentru fapte de milostenie banii câștigați la loto sau la jocurile de noroc?
      Pot fi folosiți pentru fapte de milostenie banii câștigați la loto sau la jocurile de noroc?

      Pot fi folosiți pentru fapte de milostenie banii câștigați la loto sau la jocurile de noroc?

Doru
întreabă:

Buna seara. Scurt si la obiect: pot servi banii castigati la loto sau alte pariuri in scopuri ortodoxe, gen: donatie biserica, cumparat diverse obiecte sau pomana saracilor? Multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
24 Septembrie 2015

Doamne ajută!
Doru, am pentru tine două răspunsuri: unul în plan pragmatic și altul în plan duhovnicesc:

În plan pragmatic, da, banii câștigați la loto sau la pariuri sportive, ar putea fi folosiți pentru diverse acte de binefacere. Unii ar zice că, decât să fie utilizați pentru lucruri nefolositoare, trecătoare, mai bine să fie utilizați pentru a face bine altor oameni... Însă, în nici un caz nu se cuvine să fie folosiți pentru donații către o biserică și ai să vezi mai jos de ce.

Însă, din punct de vedere duhovnicesc, lucrurile nu cred că stau chiar așa. Atunci când faci un act de milostenie nu este important doar actul în sine, ci și cât anume ai jertfit și te-ai jertfit ca să faci acel lucru. Unde este jertfa în cazul câștigurilor din jocurile de noroc, loto sau pariuri?! Îți spun eu: Nu este! Banii aceia sunt bani nemunciți, bani adunați din banii unor nefericiți care se lasă pradă acestor „îndeletniciri”. Presupun că știi că există dependența de jocuri de noroc. Este groaznică! Distruge vieți! Mulți dintre cei care joacă la astfel de jocuri, rup de la gurile copiilor și familiilor lor și ajung să facă lucruri de neimaginat pentru a putea juca. Din acest punct de vedere, banii câștigați la jocuri de noroc (și altele asemenea) sunt udați de lacrimile multor părinți, mame, copii și eu nu cred că faptele de milostenie făcute cu ei pot să „îi spele”, să îi „șteargă”. În cel mai bun caz, pot amorți conștiința celui care joacă. 

Doru, nu știu în ce situație ești tu, personal. Dacă joci sau nu (la loto, pariuri sau jocuri de noroc), dacă faci sau nu fapte de milostenie cu banii câștigați astfel. Dacă întrebi pentru tine sau pentru altul. Îngăduie-mi să plec de la premisa că joci, mai mult sau mai puțin. În cazul acesta, gândul meu pentru tine este: „Oprește-te!”. 

Vei spune: „Există o diferență între loto, pariuri sportive, pe de o parte, și jocurile de noroc, pe de altă parte, iar lucrurile ar trebui privite separat.” Da, dar din punctul meu de vedere diferența este de formă și nu neapărat de fond. Asta însă, este o altă discuție.

Mai bine dă cuiva o simplă bucată de pâine, cumpărată din puținii bani pe care îi poți câștiga în alt mod, decât să faci fapte mari din surplusul de bani câștigați la jocuri de noroc, loto sau pariuri.

În final, indiferent de părerea mea, alegerea îți aparține. Îți recomand să te sfătuiești și cu duhovnicul tău (dacă nu ai unul, atunci caută) despre acest lucru.

Îți recomand articolul părintelui Mihail Daniliuc, cu privire la jocurile de noroc: http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/despre-pariuri-sportive-jocurile-de-noroc

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

PS: Îți mulțumesc pentru întrebare. M-a provocat să mă gândesc mai profund la aceste lucruri.

 

Doru a răspuns:
25 Septembrie 2015

Si eu va multumesc pt raspuns.Si da, eu sunt pers in cauza.Nu e vb despre dependenta, pariez sume mici , jocul de noroc despre care vorbesc e loto si asta fac pt ca sunt dator o suma de bani si
vreau sa o restitui, alta varianta neexistand. Stiu ca i un pacat, ma voi spovedi duhovnicului, avand unul.Intr-adevar , e un păcat, sunt bani nemunciti, nu mi procur lucruri din biserica cu ei dar vroiam sa stiu daca dandu i la saraci are vreun folos sufletesc ,ca sa zic asa.Doamne ajuta, tuturor.

Doru a răspuns:
25 Septembrie 2015

P.S.Mulțumesc pt articol si pt raspunsurile pe care le ati dat si altora, asa, si unele din nelamuririle mele au fost clarificate AICI.

Nicusor a răspuns:
28 Septembrie 2015

Va sarut dreapta parinte! Permiteti-mi sa va adresez 2 intrebari/nelamuriri in privinta banilor castigati astfel:
1) Banii mai devreme sau mai tarziu vor fi castigati de o persoana, ce este mai bine? sa fie castigati de o persoana care ii va intrebuinta spre fapte de milostenie( sa ajute o familie caruia i-a fost arsa casa, sa doneze bani unui bolnav pe care ii are nevoie la operatie, etc.) sau de una care ii va cheltui pe lucruri necuviincioase?
2) Astazi(28.09) il praznuim pe Sfantul Cuvios si Marturisitor Hariton, in viata lui se spune si aceasta: ,,In timp ce se indrepta spre Ierusalim, a fost prins de niste talhari. Din Sinaxar aflam ca un sarpe veninos a intrat in vasul cu vin din care beau talharii si le-a adus moartea acestora. Sfantul Hariton a facut o biserica din pestera talharilor si cu aurul gasit la acestia a ridicat o manastire." Cu aurul castigat de talhari a ridicat o manastire, deci aurul de la talhari il putem egala cu banii castigati la jocurile de noroc?
Va multumesc, sarut dreapta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Octombrie 2015

Nicușor, îți voi răspunde pe rând:

1) Întrebarea ta este un ipotetică și ar putea fi „tradusă” cam așa: „Din două rele, nu mai bine alegem răul cel mai mic?!” Asta este o foarte bună scuză pentru a juca. Personal, rămân la ideea că un creștin ar face bine să se ferească de astfel de câștiguri, indiferent de modul în care își propune să le folosească.

2) Nu cred că se pot compara cele două situații. Sunt total diferite. Poate s-ar putea face o singură conexiune: dacă cel ce câștigă la loto/jocuri de noroc etc. împarte TOT câștigul, îl folosește numai pentru acte de binefacere și nu păstrează pentru sine NIMIC, așa cum a făcut și Sfântul Hariton cu acei bani. Personal, așa vrea să cred că cineva ar fi în stare de acest lucru, însă am mari dubii!

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Catalin Marin a răspuns:
19 Octombrie 2015

Doamne ajuta!

Din punctul meu de vedere , nu vad nicio diferenta intre loterie 6/49 (sau cum se mai cheama....) ,pariuri sportive si altele asemenea! Si iata de ce: toate au un trunchi comun! Castigi (in rarele cazuri in care asta chiar se intampla...) ce au pierdut altii! Si ai ajuns acolo (ai ajuns sa joci, adica....) cu bani luati de la gura ta, a familiei sau chiar a copiilor.

Asta are la baza dorinta de inavutire rapida, fara osteneala, fara truda si IN DETRIMENTUL ALTORA! Pentru ca, atunci cand joci, stii foarte bine ca premiul incasat de tine reprezinta sume pierdute de altii.....

Asta este , in 90% din cazuri, o adictie, o boala si trebuie tratata ca atare.

In afara de asta, parintele a zis foarte bine: nu stiu cat primeste Dumnezeu fapta ta, daca nu ai jertfit nimic, singurul lucru pe care l-ai facut a fost sa anticipezi niste numere la o extragere sau rezultatele unor competitii sportive.

Constantin a răspuns:
9 Octombrie 2017

Ce ne puteti spune despre investitii/speculatii la bursa de valori, este si acesta un pacat?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

Domane ajută!

Constantin, îmi pare rău, dar nu știu cum funcționează acest sistem ca să mă pot exprima într-un sens sau altul.

Cred că însă, că banii câștigați prin efort personal și muncă cinstită sunt cei de care nimeni nu se poate îndoi privind „moralitatea” provenienței lor.

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: