Rugăciunile de la începutul Psaltirii trebuie citite de fiecare dată?

Foto: Bogdan Zamfirescu

Hristos s-a înălțat! Am o întrebare legată de modul în care se citește din Psaltire. Atunci când citesc o catismă trebuie să încep cu acele câteva rugăciuni de dinaintea catismei întâi sau pot citi în continuarea rugăciunilor, de exempul, a rugăciunii de seara? Vă mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
21 Iunie 2016

Doamne ajută!

Anamaria, dacă citești Psaltirea separat de alte rugăciuni atunci trebuie să citești acele câteva rugăciuni (rugăciunile începătoare, troparele de umilință și rugăciunea către Preasfânta Treime) de fiecare dată.

Dacă o citești după rugăciunile de seară socotesc că ar fi suficient să citești numai rugăciunea către Preasfânta Treime.

Totuși, ideal ar fi să le citești pe toate de fiecare dată, chiar dacă ai mai spus odată rugăciunile începătoare și troparele de umilință la începutul rugăciunilor de seară. În fond, citirea la psaltire este o rânduială de rugăciune de sine stătătoare.

Dacă ai vreun dubiu supra acestor lucruri și pentru conștiința ta, cel mai bine ar fi să îți întrebi duhovnicul.

Oricum, cred că nu trebuie să te îngrijorezi mai mult decât este cazul cu privire la acest aspect. Fie că spui acele rugăciuni de fiecare dată, fie că nu le spui de fiecare dată, esențial este ca fiecare cuvânt a rugăciunilor pe care le spui să îți ajungă și la inimă și să te străduiești, pe cât posibil, să nu te rogi numai cu gura, ci și cu mintea și inima.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Gabriela a răspuns:
19 Iulie 2016

Doamne ajuta! Va rog sa imi spuneti pot sa citesc Psaltirea fara binecuvantarea preotului? Cineva mi.a zis ca femeile nu pot citi Psaltirea. Va multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2016

Doamne ajută! Sigur că femeile pot citi Psaltire. Acel/acea „cineva” nu știa despre ce vorbește. În schimb și femeile și bărbații ar trebui să aibă binecuvântarea duhovnicilor lor pentru aceasta.

pr. Andrei

Gabriela a răspuns:
5 August 2016

Multumesc mult! Doamne ajuta!

Maria888 a răspuns:
15 Februarie 2017

Doamne ajuta! Parinte exista vreo randuiala pentru noi mirenii cum sa citim din Psalture, adica anume ce Catisma sa fie citita cand in Postul cel Mare? Am gasit ceva pe net dar este mai degraba pentru preoti cand zice Catisma x la Utrenie.. etc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2017

Doamne ajută!

Nu complicați lucrurile! Pur și simplu citiți din psaltire rând pe rând fiecare catismă și încercați să vă adunați gândul la rugăciune.

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons