Se fac nunți pe 22 iunie 2019?

Foto: Oana Nechifor

Aș vrea să știu dacă pe data de 22 iunie 2019 se fac nunți, pentru că postul Sfinților Apostoli începe pe data de 24 iunie, dar pe doxologia.ro am citit că nu se fac nunți între 22-28 iunie.

Mulțumesc! Sărut mâna!

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 Iulie 2018

Doamne ajută!

Narcisa, conform calendarului aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în anul 2019, Postul Sfinților Aposoli va începe pe data de  22 iunie și se va încheia în ziua de pomenire a Sfinților Petru și Pavel, pe 29 iunie (sau, mai bine zis ultima zi de post este 28 iunie).

Prin urmare, conform rânduielilor canonice în data de 22 iunie 2019 nu se face Taina Sfintei Cununii (nu se fac nunți).

pr. Andrei

 

Narcisa a răspuns:
31 Iulie 2018

Sarutmana. Totusi de ce in calendarul ortodox 2019 este trecut ca fiind 24 iunie inceputul postului? Va rog sa ma lamuriti pentru ca trebuie sa programam o nunta zilele acestea. Multumesc frumos.

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 Iulie 2018

Nu toate calendarele ortodoxe de pe net sunt corecte. Probabil v-ați uitat pe unul care nu are data trecută corect pentru anul 2019. 

Anul viitor Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel propriu-zis va avea 7 zile, și va începe de sâmbătă 22 iunie, însă se va posti de vineri, 21 iunie.

Programați nunta în alte zile decât 22 sau 23 iunie 2019, înainte sau după Postul Sfinților Apostoli. 

pr. Andrei 

A. a răspuns:
6 Septembrie 2018

Doamne ajuta!
Părinte, cred ca ați greșit!
Anul viitor, Sfintele Paști se vor prăznui pe data de 28 Aprilie.
In Evanghelistar se arată clar ca, in acest caz, Postul Sfinților Apostoli va începe luni, 24 Iunie.
Dat fiind faptul ca data de sâmbătă, 22 Iunie nu este nici in ajunul vreunui praznic împărătesc ( in cazul de fata - Rusaliile - care se vor prăznui duminica, 16 Iunie), atunci PE 22 IUNIE 2019 SE POT FACE NUNȚI!
Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Vă asigur că NU am greșit! Pe 22 iunie 2019 NU se pot face nunți. Când veți avea calendarul pe anul 2019 aprobat de Sfântul Sinod veți vedea că așa este.

De ce? Iată de ce: „Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721/10 iunie 2015, începând cu anul 2017, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în situația anilor în care, în baza calculelor Pascaliei, ar avea o perioadă de 3 zile sau mai puțin (erată: mai putin de 7 zile), trebuie să fie stabilit la o perioadă de minimum 7 zile. În consecință, acest post poate avea între 28 și 7 zile.” sursa: epr.ro

Dică în anii în care acest post ar trebui să aibă mai puțin de 7 zile el va dura 7 zile.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Mihai a răspuns:
5 Decembrie 2018

Parinte, conform celor spuse mai sus perioada trebuie sa fie de 3 zile sau mai putin dar intre 24-28 iunie nu sunt mai multe zile ?? Toate cele bune !!

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Este vorba de „mai puțin de 7 zile”. Am corectat textul.

Mulțumiri pentru sesizare!

pr. Andrei

Daniela Andreea IN a răspuns:
29 Octombrie 2018

Buna ziua ! As vrea si eu sa stiu daca in luna Iunie 2019,exista vreo data in care se poate oficia Taina Cununiei?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Daniela, în sfârșiturile de săptămână 1 - 2 iunie și 8-9 iunie 2019 se pot face nunți.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Madalina a răspuns:
14 Septembrie 2018

Doamne ajuta,parinte
Dar cununie religioasa se poate face pe 15 iunie 2019,in sâmbăta ,înainte de Rusalii? E păcat ?
Saru'mana.Numai bine !

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Mădălina, fiind în ajunul Rusaliilor nu se pot face cununii pe data de 15 iunie 2019.

Toate cele bune!

pr. Andrei

Georgiana D a răspuns:
11 Noiembrie 2018

Buna seara. In data de 29.06.2019, se poate face nunta? - avand in vedere ca postul se termina pe 28? Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Da, Georgiana, se pot face nunți pe 29 iunie 2019.

Spor!

pr. Andrei

Alex a răspuns:
12 Noiembrie 2018

Si atunci de ce unii primesc dispensa?

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Acordarea de dispense este dreptul și prerogativa ierarhului. El are dreptul de a da sau nu dispensă în funcție de ficare situație în parte, iar asta nu ne privește nici pe mine și nici pe dumneavoastră. 

Cu bune doriri, 

pr. Andrei 

Florentina a răspuns:
7 Ianuarie 2019

Dar daca ti se acorda dispensa este pacat sa faci nunta pe data de 23 iunie?

pr Andrei Atudori a răspuns:
8 Ianuarie 2019

Doamne ajută! Dacă episcopul locului să dispensă atunci nunta se poate face. În acest caz nu mai putem vorbi de „păcat” sau „ne-păcat”. Dispensa este o derogarea de la o regulă.

dorinel a răspuns:
10 Noiembrie 2018

parinte si eu daca eu am nunta deja pusa pe 22 iunie 2019 ce fac?pt ca eu am 2 nunti una la mine si una la viitoare nevasta care este de alta religie pe 6 iulie la ea......eu am pus nunta din 2017si cand ma-am interesat mi sa spus ca postul este intre 24 si 28iunie..acum ce fac ca eu am platit peste tot arvuna foarte multi bani

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Stimate domn, având în vedere cele spuse de dumnevoastră, credeți-mă faptul că ați programat nunta pe 22 iunie 2019 sau banii dați ca arvună, sunt cea mai mică problemă pe care o aveți!

Cum adică 2 nunți?! Așa ceva NU se face! Vă rog, nu vă jucați cu aceste lucruri. Fiți cu băgare de seamă! Mergeți și vă spovediți și sfătuiți-vă cu un duhovnic. Există o singură cununie validă!

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei  

Alina Cristina a răspuns:
13 Noiembrie 2018

Buna seara,aceeasi problema o am si eu,noi am pus data pe 22 iunie..parintele nu mia spus nimic..si acum mam trezit in pom si pomul in aer...scuza ti mi limbajul dar sunt foarte suparat si pe preotul meu,fiidca am vorbit cu el si a spus sa ma interesez eu singura ca el nu stie...logic nu va mai fi preotul care ma va cununa pentru ca voi merge in alta parte,in fine...22 nu se poate dar 29 iunie 2019 se poate sau 8 iunie??? Va multumesc!!!

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Alina, pe 8 iunie și pe 29 iunie se pot face nunți. De asemenea și pe 9 și 30 iunie. 

Asigură-te că părintele care va sluji la Cununie este de acord cu data programată. Mergi mai întâi și programează la biserică și apoi la celelalte ale nunții... Înțeleg supărarea pe părintele respectiv dar cu siguranță nu și-a dat seama de situația de anul viitor cu Postul Sfinților Apostoli. Iartă-l și mergi mai departe! Toate se rezolvă dacă este gând bun și inimă bună!

Să aveți spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Catalina Jurj a răspuns:
11 Ianuarie 2019

Bună seara, părinte. Doar ca să fiu sigură am înțeles bine, pe 29 iunie se poate face nuntă, chiar dacă e ziua de sărbătoare a Sfinților Petru și Pavel? Multumesc anticipat pentru răspuns. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

pr Andrei Atudori a răspuns:
14 Ianuarie 2019

Pe 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se pot face nunți.

Doamne ajută!

Silvia Alexandra Ioan a răspuns:
16 Ianuarie 2019

Buna ziua si Doamne ajuta!
In aceeasi situate suntem si eu si logodnicul meu, amandoi romani si ortodoxi dar cu locuinta in Cehia: am programat din timp (aprox 11 luni in avans) nunta in Romania in data de 22 iunie 2019, fara sa stim ca este in post si am vorbit in prealabil cu 2 preoti si ne-am consultat si cu rudele, dar nimeni nu ne-a atras atentia. Tot asa, am platit avans la fotografi, muzicanti, restaurant si acum urma sa platim biserica, dar ne-a traznit aceasta veste. Deja unde voiam noi sa facem cununia am fost categoric refuzati, find o manastire. Am incercat inclusiv sa aranjam la restaurant alta data, dar nu a fost chip... Acum vrem sa incercam la alte biserici din zona. Intrebarea este: putem invoca ca motive pt a obtine aceasta derogare ca efectiv nu am fost informati, ca locuim in strainatate si avem deja totul arvunit, iar oaspetii sunt si ei pregati pentru data asta? Sau poate acestea nu sunt considerate motive suficient de intemeiate? Ce ne sfatuiti sa facem pentru a primi derogarea?

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Silvia, este nevoie să vă adresați ierarhului din Episcopia/Arhiepiscopia de care aparțineți. Puteți  depune o cerere în care să explicați în detaliu situația în care vă aflați și să cereți dispensă pentru oficierea cununiei.  În acest demers aveți nevoie și de suportul preotului paroh sau au preotului de la biserica unde doriți să faceți cununia. Interesați-vă de documentele de care aveți nevoie. Nu vă pot spune cu exactitate pentru că pot fi diferențe de la o eparhia la alta. Ierarhul are dreptul să vă dea sau nu dispensa. Depinde de cum va „cântări” situația. De aceea faceți demersurile necesare cât mai repede ca să știți cum să procedați într-o situație sau alta.

Domnul fie cu voi!

Pr. Andrei

criss a răspuns:
17 Ianuarie 2019

Doamne ajută!
Potrivit Evanghelistarului, postul Sf. Ap. Petru si Pavel in anul 2019 incepe din 24 iunie si tine 5 zile. Ati menționat că Sinodul a hotărât ca in anii in care postul are o durată de 3 zile sau mai puțin atunci acesta va ține minim 7 zile. Nu am stiut ca 5 zile se încadrează la "3 zile sau mai putin"!!! Si apoi sa nu uităm că săptămâna dupa Pogorarea Sf. Duh este săptămâna de Harti, deci nu se tine post!
Ati raspuns cuiva mai sus ca este pacat sa se facă nunta in 22 iunie caci este prima zi de post, dar cu dispensa primita de la ierarhul locului (care se ia pe bani) nu mai este păcat, nu mai este zi de post???

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Teoretic ați putea fi un partener de dialog pe această situație, însă, din păcat, ironia și cuvintele cu aere de superioritate nu vă fac cinste și nu vă ajută la lămurirea ei. În realitate, știți câte ceva, dar nu știți cât ar trebui și amestecați lucrurile.

În fine… să le iau pe rând:

1. În textul de pe site-ul epr.ro s-a strecurat o greșeală. În fapt, este vorba de anii în care acest post ar avea o durată mai mică de 7 zile (am și făcut nota necesară). Cu alte cuvinte conform hotărârii Sfântului Sinod, acest post poate avea numai o durată cuprinsă între 7 și 28 de zile.

2. Vineri, pe 21 iunie este Harți și lăsatul secului pentru Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel și da, nu se ține post. Postul începe sâmbătă pe 22.

3. Nu am spus că este „păcat” dacă se face nuntă pe 22 și că nu mai este „păcat” dacă se face cu dispensă. Vă rog să recitiți afirmația mea apoi să vă informați cu privire la diferența dintre iconomie și acrivie în aplicarea canoanelor și la sensul dispenselor. Dispensa nu este o anularea a unei interdicții ci ridicarea ei pentru un moment și motiv anume. Dispensa este un act prin care se ridică în mod excepțional și în cazuri particulare, pe motive raționale și de utilitate, obligativitatea unei legi (în cazul față rânduiala conform căreia nu se fac nunți în zilele de post). Așadar reformulez ce am spus în comentariul la care faceți trimitere: dispensa pur și simplu nu operează cu noțiunea de „păcat” sau „ne-păcat” ci cu cea de „iconomie” (dacă este oferită) sau de „acrivie” (dacă nu este oferită). Nu confundați „dispensele” cu „indulgențele”!

4. Faceți o afirmație gravă fără să o dovediți. Dispensele nu se dau „pe bani”. E vorba de o cere/un dosar care se depune la sediul Eparhiei, care este analizat de ierarh și care dispune cele de cuviință. Cel care depune cerere este înștiințat în scris cu privire la hotărâre. Nu exclud ca în anumite Eparhii acest proces să implice vreun cost administrativ însă asta este cu totul alt ceva decât insinuați dumneavoastră. În tot cazul, chiar vă rog să spuneți câți bani ați dat pentru ultima dispensă pe care ați primit-o dumneavoastră.

Vă mulțumesc!

Cu doriri de bine, 

pr. Andrei 

Serban a răspuns:
5 Aprilie 2019

Aș vrea să știu dacă pe data de 20 iunie 2020 se fac nunți

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Aprilie 2019

Domane ajută!

Nu. Este în timpul Postului Sfințior Apostoli Petru și Pavel.

pr. Andrei

Alexandra Andreea a răspuns:
20 Aprilie 2019

Buna seara și doamne ajuta! Anul trecut am început sa organizam nunta foare fericiti! In momentul in care am vorbit cu cei de la formație am avut de ales între doua date pentru nunta, ajunul Rusaliilor și 22 Iunie 2019. Am vorbit cu preotul, și ni s a spus ca in ajunul Rusaliilor nu se oficiază cununia religioasă. Drept urmare am ales data de 22 Iunie 2019, tocmai pentru ca am vrut sa facem evenimentul complet și ca la carte. Am început sa organizam toate celelalte detalii, am arvunit tot ce era de arvunit. In luna Septembrie 2018 am fost la biserica iar și am vorbit cu preotul și am achitat avansul pentru data de 22 Iunie 2019, primind și chitanța in acest sens, semnată și ștampilată cu data de 22 Iunie. Întâmplator, zilele trecute am aflat ca pe data de 22 Iunie nu se oficiază cununii religioase, fiind post, deși preotul la momentul achitării avansului mi a spus ca totul este in regula întrucât postul începe pe data de 24 Iunie. Când am aflat l am sunat de urgenta, și ne a confirmat ca așa este! Drept urmare, ne a spus ca asta este și ca trebuie sa amânăm nunta... cu 2 luni înainte, in situația in care avem totul pregătit și stabilit. Consideram ca nu este normal ceea ce se întâmpla, nu este vina noastră pentru ca preotul ne a încasat avansul pentru a păstra data de 22 Iunie, bă chiar am primit chitanța... și acum sa aflam asta! Era datoria lui sa ne anunțe anul trecut in luna Septembrie ca nu are cum sa ne cunune și aveam timp sa putem schimba data... acum ce putem face? Plus ca, in momentul in care ne am dus la el, ne a spus ca a greșit și ca sigur nu vom primi dispensa... Și uite așa, ne aflam la 2 luni distanță de evenimentul mult așteptat in situația in care, din vina unui preot, nu putem oficia și cununia religioasă! Ce ne sfătuiți sa facem in toată aceasta situație? Credeți ca dacă mergem la Prea Înaltul, și explicam toată greșeală preotului, vom primi dispensa? Suntem foarte supărați pentru greșeală comisa! Plus ca, avem calendare acasă ortodoxe, in care postul începe pe data de 24 Iunie! Consider ca nu meritam asta, in condițiile in care pe piața exista atâtea greșeli in calendarele creștin ortodoxe, fără a fi îndreptate aceste erori de către Biserica și nu este posibil ca preotul, de la cea mai mare biserica din oraș, sa îmi garanteze cu aproape un an înainte ca atunci ne va cununa, iar cu doua luni înainte sa aflam întâmplator, nu de la el, ca totul a fost o “greșeală” și ca asta e.. schimba data, de parca ar fi totul așa ușor... Am împărțit deja invitațiile cu menționarea bisericii... Ce putem face noi in situația asta! Nici prin cap nu ne a trecut sa căutam pe google și sa aflam ca preotul nostru... a greșit puțin... Este foarte trist ceea ce se întâmpla... și nu știm ce sa facem! Speram din suflet sa aflam un răspuns aici... mulțumim!

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Mai 2019

Doamne ajută!

Alexandra, nu vă pierdeți nădejdea! Da, ideal ar fi dacă ați găsi o modalitate de face nunta în altă zi. Da, știu că este greu dar știu că nu este nici imposibil. Voință să fie!

Altfel, mergeți repede la episcopia/arhiepiscopie și depundeți cerere de dispensă pentru săvârșirea cununiei la acea dată și așteptați răspunsul. Sfătuiți-vă cu parohul/duhovnicul vostru.

Dumnezeu să fie cu voi!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: 2019, Postul Sfinţilor Apostoli, cununie, nuntă, 22 iunie, 23 iunie, post

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons