Se poate săvârși Liturghia Darurilor înainte- sfințite joi, în prima săptămână din Postul Mare?

Foto: Silviu Cluci

Doamne ajuta! Se poate savarsi Liturghia Sf Grigorie Dialogul joi, in prima saptamana din Postul Mare? Stiu ca in Postul Mare, de luni pana vineri se poate oficia doar Sf Liturghie a Sf Grigorie Dialogul. Stiu ca primele 2 zile din Postul Mare sunt zile aliturgice, in care nu este permisa savarsirea Liturghiei (nici a Sf Grigorie Dialogul). Prima Liturghie din Postul Mare se poate oficia miercuri - Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul. Va rog sa imi raspundeti la prima intrebare. Eu banuiesc ca si joi din prima saptamana din Postul Mare e zi in care nu e permisa savarsirea Liturghiei (nici a Sf Grigorie Dialogul), dar in calendar sunt trecute ca zile aliturgice doar luni si marti din prima saptamana a Postului Mare. Multumesc! Niculescu Tudor

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Martie 2016

Doamne ajută!

Domnule Niculescu Tudor, se poate săvârși Liturghia Darurilor mai îniante Sfințite, joi în prima săptămână din Postul Mare. Nu există niciun impediment canonic ca să nu se poată săvârși.

Vă redau mai jos povățuirile pentru preot ce se găsesc în Liturghier, cu privire la aceasta:

 „Sfânta Biserică a statornicit, prin canonul 52 al Sinodului Trulan, rânduiala ca, «în toate zilele Sfântului şi Marelui Post, afară de sâmbătă şi duminică şi de sfânta zi a Bunei-Vestiri, să se săvârşească Sfânta Liturghie a Darurilor înainte-sfmţite». Săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte-sfinţite nu este oprită, deci, în nici una din zilele Sfântului şi Marelui Post, în care nu se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare.

Este, însă, obiceiul ca această Sfântă Liturghie a Darurilor înainte- sfinţite să se săvârşească miercurea şi vinerea în Sfântul şi Marele Post, afară de ziua de Vineri din săptămâna Sfintelor Pătimiri, când nu se săvârşeşte nici o liturghie. Ea se face totuşi şi în zilele de luni, marţi şi joi din Sfântul şi Marele Post, afară de luni şi marţi din prima săptămână a Postului Mare, care sunt zile aliturgice, şi de Joia Mare, când se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, atunci când se întâmplă să cadă în aceste zile vreuna din următoarele sărbători: întâia şi a doua Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinţii 40 de Mucenici (9 martie), Sf. Grigorie Dialogul (12 martie), înainte-prăznuirea Bunei- vestiri (24 martie) şi Sfântul Calinic Cemicanul (11 aprilie), hramul bisericii sau vreun sfanţ cu cinstire locală. Se mai săvârşeşte, de asemenea, joi, în săptămâna a cincea din Sfântul şi Marele Post (Joia Acatistului), precum şi luni, marţi şi miercuri, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului.”

Sper că fragmentul de mai sus vă este lămuritor.

Post cu folos duhovnicesc!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons