Sfinții 40 de Mucenici în zi aliturgică. Se face slujbă?

Doamne ajuta! Am o intrebare cu privire la randuiala zilelor aliturgice. Stiu ca miercuri si vineri din saptamana branzei inainte de Postul Mare sunt zile aliturgice. Anul acesta, Sfintii 40 de Mucenici cad in ziua de miercuri care e zi aliturgica. La paraclisul la care merg eu, nu avem hramul Sfintii 40 de Mucenici sau particele din Sfintele lor moaste. Cand se poate savarsi vecernia, si Sfanta Liturghie in cinstea Sfintilor? Marti pe 8 martie? Noi de obicei faceam slujba in fiecare zi. In ziua aliturgica ce se poate face in locul Sfintei Liturghii? Se poate citi acatistul Sfintilor 40 ce mucenici? Multumesc! Niculescu Tudor

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Martie 2016

Tudor, conform Anuarului Liturgic şi Tipiconal – 2016 (Editura Institutului Biblic și Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2016), slujba Sfinţilor 40 de Mucenici se va săvârşi în ziua precedentă, adică: marţi, 08 martie.

Dacă este hramul bisericii sau în lăcaşul de cult există părticele din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici, se va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, în ziua pomenirii lor, adică miercuri, 09 martie 2016.

În celelalte biserici, așa cum este și în cazul despre care faci vorbire, în ziua de 09 martie se va săvârşi slujba potrivit următoarei rânduieli:

Miercuri dimineaţa:

- Miezonoptica zilelor de rând

- Utrenia zilei de rând, Ceasul I, Ceasul al Vl- lea şi al IX-lea (nu se săvârşeşte Ceasul al III- lea)

- Obedniţa și Rugăciunea prinoaselor.

- Vecernia pentru ziua de joi (10 martie)

- Litia mică pentru cei adormiți

- Se poate face și acatistul Sfinților 40 de Mucenici.

Miercuri seara se săvârşeşte Pavecerniţa Mică.

Aceasta este rânduiala tipiconală.

Sigur, ea poate fi săvârșită adaptat la specificul fiecărei parohii. Părintele paroh are datoria și dreptul de a decide cum anume va decurge programul liturgic în biserică de ziua pomenirii Sfinților 40 de Mucenici.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons