Un preot poate divorța?

Foto: Oana Nechifor

Buna ziua. Am o nelamurire care de cateva zile nu imi da pace. Un preot poate divorta si dupa sa se recasatoreasca fara a pierde preotia? Din pacate ma aflu in situatia in care iubesc un viitor preot dar nu vreau sa ma agat de o iluzie. Tin sa mentionez ca casatoria lor a fost doar pt a i da acestuia preotie si nu din dragoste. Astept raspunsul dumneavostră. Va multumesc!

29 Iulie 2015

Chiar și așa, e mai bine să nu te înhami la un asemenea jug. Dacă un viitor preot a putut să vina în fața Sfântului Altar cu ușurătate, fără să își asume cu adevărat jurământul dat cu mâna pe Sfântă Evanghelie, că va fi alături până la moarte în dragoste și adevăr cu femeia pe care a ales-o mireasa, acest viitor preot nu este cu adevărat nici măcar un om onest cu el însuși, cu atât mai puțin un om cu adevărat credincios lui Dumnezeu. Căsătoria lui a fost urâciune în fața lui Dumnezeu dacă a pacalit o femeie aducandu-o spre căsătorie, fără să o iubească și mai ales fără să își asume acea căsătorie. A greșit înaintea lui Dumnezeu, a acelei femei, a părinților, a nașilor și a tuturor celor care s-au bucurat de acea căsătorie și au crezut in ea. Sau poate iți spune doar ție acum că nu a iubit-o și s-a căsătorit doar pentru a primi preoția. Oricum, la mijloc e o minciună și încă una care trădează o ușurătate de a trăi si a vorbi. Trădează lipsa credinței căci, daca  e adevărat ce ți-a spus, că s-a căsătorit doar pentru a obține preoția, primirea preoției în acest fel, are ceva din atitudinea simoniaca. Simonia presupune obținerea preoției prin mijloace omenești: bani, favoruri, relații... E un păcat grav care se răsfrânge în viața celui ce a procedat astfel. Dar și o căsătorie mincinoasa, așa cum spui că afirma acest viitor preot ca a făcut-o, poartă aceeași mărturie a necredinței și a vicleniei premeditate. 

Oricum ar fi, tu să te cercetezi pe tine și felul cum te raportezi la Dumnezeu, cunoscătorul gândului și al inimii omului. Faptul că tu nu ai sesizat această minciună și ușurătate a celui pe care afirmi ca îl iubești, trădează o grava orbecăiala duhovnicească și o lipsa de maturitate care trebuie sa te pună pe gânduri.

Chiar daca preotul  ar fi  divorțat dintr-o neputință, în urma unor certuri, a unor intrigi, el nu poate într-adevăr să se recăsătorească fără a pierde preoția. La primirea hirotoniei el depune o făgăduință prin care arată că își asuma cuvântul lui Dumnezeu spus prin dumnezeiescul Apostol Pavel că preotul este bărbatul unei singure femei.

Cu drag,

pr. Nichifor

Geta a răspuns:
24 Octombrie 2015

Dar daca ramane vaduv se poate recasatori tot cu o vaduva?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

Nici acest lucru nu este posibil!

Lucian* a răspuns:
13 Noiembrie 2015

Buna seara,as putea sa fiu hirotonit preot cu o femeie divortata? eu sant viitor preot nu am fost casatorit niciodata insa prietena mea a facut acest pas ,o iubesc foarte mult si mi e teama sa nu ne pierdem din acest motiv

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

Lucian, acest lucru, potrivit canonelor (de exemplu Canonul 18 Apostolic), este cu neputință. Duhovnicul tău și episcopul tău te pot sfătui cel mai bine în această privință.

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

Protos Teodosie a răspuns:
18 Septembrie 2017

Prin facultăţile de Teologie se mai învaţă Drept Canonic şi Canoanele de se pun astfel de întrebări?

Cili a răspuns:
4 Decembrie 2015

Dacă minți cu nonșalanță pe Dumnezeu, atunci ce preț mai pot avea oamenii în ochii tăi? Cînd cineva minte sau înșală într-o dregătorie, sau în politică, pentru a obține foloase lumești, mai poate fi iertat. Că duh rătăcitor și cu sminteală s-a așezat în sufletul său în acele clipe, dar să minți în credință, e o urîciune de neiertat.

Alex Ghiculescu a răspuns:
26 Februarie 2016

Parinte, aveti dreptate, dar in cazul in care femeia acestuia comite un adulter? Adica preotul a pastrat tainele primite neintinate?
Ca poate femeia nu e chiar usa de biserica, iar preotul fiind si el tot om nu poate suporta la infinit acest lucru...

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Iunie 2016

În această situație numai episopul preotului respectiv poate decide ce va fi cu preoția aceluia.

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: preot, preoție, căsătorie, divorț

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons