Istoricul şi arheologul Vasile Chirica: Un cercetător renumit şi un om credincios

Cuvântul ierarhului

Istoricul şi arheologul Vasile Chirica: Un cercetător renumit şi un om credincios

    • Istoricul şi arheologul Vasile Chirica: Un cercetător renumit şi un om credincios
      Foto: Ziarul Lumina

      Foto: Ziarul Lumina

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a istoricului și arheologului Vasile Chirica (1943-2021). Preafericirea Sa reaminteşte activitatea științifică și academică deosebit de bogată desfăşurată de Vasile Chirica în cadrul Institutului de Istorie și Arheologie A. D. Xenopol” din Iași, recunoscută în plan național și internațional.

Am aflat cu întristare despre trecerea din această viață a istoricului, cercetătorului și arheologului ieșean Vasile Chirica, fost director al Complexului Muzeal Național „Moldova” de la Palatul Culturii din Iași, între 1997-2000.

Activitatea sa științifică și academică deosebit de bogată în cadrul Institutului de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol” din Iași, recunoscută în plan național și internațional, a fost onorată prin distincții și titluri academice. Multe dintre cercetările sale arheologice și studiile publicate în volume sau în reviste de specialitate (îndeosebi în seria Bibliotheca Archeologica Iassiensis și în revista Arheologia Moldovei) au adus contribuții inedite la cunoașterea trecutului îndepărtat al zonei Moldovei și au îmbogățit repertoriul arheologic al regiunii pentru perioada paleoliticului.

În perioada în care a fost director al Complexului Muzeal Național „Moldova” a susținut desfășurarea unor proiecte culturale în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu conștiința că viața poporului român poartă pecetea spiritualității tradiționale și este o datorie a instituțiilor de cultură să recunoască rolul Bisericii în istoria poporului român și să cultive această trăsătură fundamentală.

Perspectiva sa spirituală  poate fi percepută și din studiile sale privind prezența sacrului în cultura omului arhaic, în paleolitic, epipaleolitic și mezolitic. Cercetătorul de elită al trecutului îndepărtat a avut întotdeauna un atașament discret, dar constant față de viața Bisericii în care a fost botezat, prin participarea la activitățile parohiei în care a locuit și prin punerea în lucrare, în demnitățile pe care le-a îndeplinit și în opera științifică, a virtuților însușite în viața de familie și în anii de tinerețe, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț.

În aceste momente de tristă despărțire, adresăm părintești condoleanțe familiei domnului Vasile Chirica, prietenilor și discipolilor săi care l-au prețuit. Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să așeze  sufletul lui în loc luminat, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru toți cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: basilica.ro