Jurnal de călătorie: Vizită culturală în Spania

Reflecții

Jurnal de călătorie: Vizită culturală în Spania

În perioada 15-23 mai, 14 dintre membrii Consiliului Director al Asociației ,,Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” din Iași și părintele lor îndrumator au mers într-o vizită culturală în Spania, onorând invitația prietenului lor, Ioan Martin, stabilit de câteva luni în Insulele Canare. Această călătorie a fost o oportunitate pentru ca membrii Consiliului să consolideze relația dintre ei și să cunoască câte ceva din cultura religioasă apuseană și din frumusețile Spaniei.

Cea dintâi zi a călătoriei a început cu Sfânta Liturghie la Biserica ,,Sfântul Apostol Toma” din Iași și a continuat cu zborul către Madrid. În cea de-a doua zi, tinerii au dat răspunsurile la strană la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală Ortodoxă Română din Madrid, slujbă fiind săvârșită de către Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei le-a vorbit tinerilor despre folosul primirii mai dese a Sfintei Împărtășanii. Frumos ca acasă răsună Sfânta Liturghie și în pământul iberic. Unde e Hristos, ești mereu acasă. 

A urmat vizitarea mai multor obiective cultural-religioase din Madrid: Teatrul Regal, Piața Izabela, Catedala Almudena numită și Catedrala Regală, Catedrala Forțelor Armate. Catedrale mărețe, vechi de câteva secole, dar astăzi funcționând în majoritatea timpului doar ca muzee. Atracții turistice. Rareori se mai aude aici câte o cântare religioasă. Mulți turiști dar puțini pelerini. Oare la noi cum va fi în câteva decenii? Tinerii au mai văzut și ,,Punctul Zero”, centrul geografic al Madridului, Fântâna Cibeles, Poarta Alcala, Muzeul de Ceară și Parcul ,,El Retiro”, parcul central al capitalei, unde au vizitat și „Pădurea amintilor”, loc de comemorare pentru cei ce și-au pierdut viața în atentatul din 11 martie 2004. Aici a răsunat un „Hristos a înviat” și pentru românii care au murit atunci.

În următoarea zi, tinerii ieșeni au vizitat celebrul stadion ,,Santiago Bernabéu” (stadionul echipei naționale de fotbal a Spaniei și al echipei Real Madrid) și renumita Grădina Zoologică care se întinde puțin peste 20 de hectare și este casă pentru aproximativ 4000 de animale. Frumoasă e lucrarea omului, dar mult mai măreață creația Stăpânului. Finalul zilei i-a găsit pe tineri la aeroport, având destinația Gran Canaria, cea mai mare insulă din Arhipelagul Insulelor Canare. 

Cea de-a patra zi a călătoriei a început pe plajă, pe țărmurile Atlanticului, odată cu primele raze de soare, a continuat cu vizitarea celui mai înalt punct al insulei, vârful ,,Pico de las Nieves” și a gheizerului ,,El Bufadero” și s-a încheiat tot pe plajă, odată cu ultimele raze ale soarelui care apunea. Minunat este Dumnezeu în lucrările Sale! O insulă cu un diametru de 50 de km, cu peste 200 de plaje și munți înalți de aproape 2000 de metri. O minunăție!

Duninică, 19 mai, tinerii au dat răspunsurile la strană la Sfânta Liturghie în Parohia românească ,,Sf. Cuv. Maria Egipteanca” din Gran Canaria. A urmat un moment aparte: agapa și dialogul cu comunitatea românească de aici despre ce înseamnă a lucra în afară: dor de casă, mai mult respect, cinstire și beneficii acordate celor ce muncesc onest, osteneală pentru o pâine, posibilitate de mărturisire a credinței într-o lume puțin preocupată de vesnicie, dificultate în te mai simți undeva acasă, tihnă și ajutor descoperit în biserica lui Hristos. A urmat vizitarea Acvariul ,,Poema del Mar”, craterul Vulcanului ,,Pico Bandama” și ,,Barranco de las Vacas”, un impresionat canion care are un traseu turistic. Ziua s-a încheiat cu o plimbare pe plaja din ,,Puerto Rico”, oraş cunoscut şi foarte apreciat de turişti. 

În cea de-a șasea zi petrecută pe meleaguri iberice, după admirarea răsăritului de soare de pe țărmul oceanului, tinerii au vizitat Catedrala Mitropolitană ,,Sfânta Ana” a Diocezei de Canaria, una din casele lui Cristofor Columb transformate în muzeu, Catedrala „San Juan Bautista - Sfântul Ioan Botezătorul”, copie a celebrei ,,Sagrada Familia”, localitatea Firgas cu reprezentările artistice ale tuturor insulelor Canare  şi s-au bucurat câteva ore de apele Oceanului Atlantic. Sfârșitul zilei i-a aflat pe tineri în biserică cântând la slujba privegherii în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena la Parohia românească din La Aldea de San Nicolás. La slujbă a participat și primarul spaniol al comunității. A fost o mirare pentru toți. Ce va fi simțit un străin de neam și de credință de a stat cinci ore, la miez de noapte, la rugăciune? Au urmat fireasca agapă, cântări tradiționale românești, presate cumva de ziua care invita pe unii la lucru iar pe tineri la a explora mai departe atracțiile insulei.

După o odihnă de câteva ore, tinerii şi-au îndreptat pașii către dunele de nisip din ,,Mas Palomas”. Tinerii nu mai știau de se află pe continental european sau african, așa că pentru ași limpezi gândurile au ales să petreacă câteva ore pe plaja ,,Amadores” de lângă Puerto Rico. Seara, tinerii au luat cina împreună cu prietenul lor, Ioan Martin, şi cu domnul Hannibal Henrik Martin, cei care au facilitat organizarea aceastei călătorii. Mâncări tradiționale însoțite de cântări și îmbrățișări de despărțire.

Miercuri dimineață tinerii au părăsit Insula Gran Canaria, păstrând în inima lor amintirile frumoase pe care le-au trăit aici. După o scurtă escală în localitatea Malaga, călătorii ieșeni au ajuns în Barcelona și, preț de câteva ore, au străbătut străzile orașului vizitând Catedrala ,,Sagrada Familia”, Stadionul ,,Camp Nou” (stadionul echipei F.C. Barcelona), cartierul ,,Insula Discordiei” (un cartier central al Barcelonei unde sunt clădiri cu stiluri arhitecturale complet diferite) și au făcut un ultim popas pe faleza Mării Mediterane. În cea de-a noua zi a călătoriei, tinerii au revenit acasă, având în suflet nostalgia celor frumoase trăite și energia necesară organizării următoarelor activități ale Asociație. 

Ajunși în țară, tinerii aduc mulțumiri Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, pentru binecuvântarea de a cânta în Catedrala românească din Madrid și în cele două biserici din Gran Canaria și părinților de la Centrul Eparhial din Madrid pentru prețuirea și ospitalitatea arătate. Deosebite mulțumiri aduc și părintelui protosinghel Daniel Tătăran, păstorul românilor din Gran Canaria și prietenului lor Ioan Martin pentru toată dragostea cu care i-a înconjurat, dar și celor două comunității românești, care i-au primit ca pe copiii lor.

Cele nouă zile ale vizitei culturale s-au sfârșit, dar cele trăite aici vor bucura mult timp sufletul tinerilor și ale celor cu care s-au întâlnit. Slavă lui Dumnezeu pentru frumusețea pusă în natură și în făpturile Sale! (Elena Strahotin, Bogdan Vezeteu, Asociația „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi”).

Citește despre: