La Iași a început Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin – cinci zile de rugăciune, cânt și formare dedicate Maicii Domnului

Arhiepiscopia Iaşilor

La Iași a început Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin – cinci zile de rugăciune, cânt și formare dedicate Maicii Domnului

Cea de-a XVIII-a ediție a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, cel mai amplu eveniment din România dedicat artei psaltice, se desfășoară în perioada 14–18 iulie 2025, la Iași, reunind iubitori ai muzicii bizantine din țară și din străinătate. Anul acesta, tema aleasă este: „Slujirea prin cântarea la strană. Slujba Adormirii Maicii Domnului”.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

La finalul slujbei, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de suflet, evidențiind frumusețea și valoarea lucrării care a prins rădăcini la Iași, prin inițiativa unor oameni dăruiți și prin binecuvântarea lui Dumnezeu:

A început și la Iași o lucrare frumoasă – o lucrare de înfrumusețare a slujbei Bisericii și de transmitere a acestui dar din generație în generație. Astăzi se deschide cea de-a optsprezecea ediție a Masterclass-ului de Cânt Bizantin, care pregătește această lucrare de reîmprospătare și de transmitere mai departe a meșteșugului cântării, dar mai ales a unei stări sufletești cu care trebuie să cântăm: o stare de dragoste pentru Dumnezeu, de pregătire pentru slujirea lui Dumnezeu și de măiestrie pe care o agonisim cu trudă, dar și cu bucurie.

Acum optsprezece ani, domnul Adrian Sîrbu – care și astăzi continuă statornic această frumoasă lucrare – a avut inițiativa de a deschide Masterclass-ul de Cânt Bizantin, ca semn al acestei preocupări și ca semn al unei lucrări pe care Domnul o săvârșește prin oameni. Căci, în jurul oamenilor dăruiți, se adună cei care sunt atrași de această putere a slujirii și de această hărnicie și onestitate.

Sunt optsprezece ani în care, de la an la an, s-au adăugat noi înțelesuri, dar mai ales s-au adăugat oameni. Iar domnul Adrian Sîrbu a înțeles că trebuie să se îndrepte și spre copii. Astfel, pe lângă cunoscutul Cor „Byzantion”, a luat naștere și corul cel mic al copiilor – care cresc și duc mai departe, prin privire și prin învățare, această moștenire.

Deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediții a Masterclass-ului a avut loc în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași.

Adrian Sîrbu, dirijorul Corului Academic „Byzantion” și inițiatorul Masterclass-ului de Cânt Bizantin, a deschis seria alocuțiunilor, vorbind celor prezenți despre chemarea nobilă a cântului psaltic și despre vocația slujirii prin muzică sacră.

În cuvântul său, a evidențiat importanța invitaților de seamă prezenți la această ediție – personalități marcante ale artei bizantine, care dau continuitate și profunzime unei tradiții vii:

Anul acesta, îl avem ca invitat special pe domnul Dimos Papatzalakis, care, din punctul meu de vedere, este una dintre marile personalități din rândul interpreților de muzică psaltică, fiind ucenicul direct al marelui maestru Panagiotis Neochoritis. De asemenea, l-am invitat la Iași pe domnul Călin Brătescu, tenor de talie internațională.

Un alt invitat de seamă, care este, de altfel, un adevărat ctitor al acestui eveniment, este doamna prof. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea „Aristotelis” din Salonic. Dumneaei ni se va alătura pentru a susține o prelegere deosebită despre Sfânta Casia, cea mai cunoscută compozitoare a Bizanțului secolului al IX-lea, autoarea unei impresionante piese închinate Maicii Domnului, interpretată la slujba Bunei Vestiri: „Trimis a fost Arhanghelul Gavriil”.

Tot doamna Maria Alexandru va susține și o altă temă de mare interes: „Imne paleocreștine în cinstea Maicii Domnului”. Împreună cu domnul Athanasios Tsitsaris, va coordona un curs special dedicat muzicii răsăritene culte – muzică instrumentală –, la care sunt invitați toți cei care cântă la instrumente netemperate și doresc să se alăture acestei sonorități cu totul aparte.

Doamna Evangelia Spirakou va susține o prezentare online, deosebit de interesantă. Cercetătoare la Universitatea „Makedonia” din Salonic, domnia sa ne va vorbi despre corul bizantin și despre mărturiile istorice care documentează existența și evoluția acestuia.

În sfârșit, domnul Charalampos Neochoritis va fi asistentul domnului Dimos Papatzalakis în cadrul cursurilor practice de muzică bizantină.

Sub îndrumarea protopsaltului Dimos Papatzalakis, de la Catedrala Mitropolitană din Neapolis (Tesalonic), cursanții participă la ateliere intensive axate pe interpretarea practică a Slujbei Adormirii Maicii Domnului. Atelierele se desfășoară în sistem de strană dublă, punând accent pe rolurile de protopsalt și lampadar, pe dialogul între strane și pe coerența repertorială.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Byzantion”, în parteneriat cu instituții culturale și eclesiale, continuând tradiția începută alături de maestrul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. În lipsa maestrului, care a îndrumat edițiile anterioare, ștafeta a fost preluată de ucenicul său, Dimos Papatzalakis, considerat cel mai fidel interpret al stilului de cânt bizantin tradițional.

Un moment important al acestei ediții este și prezența tânărului și talentatului Haralambos Neochoritis, fiul maestrului Neochoritis, care a contribuit la atmosfera artistică și spirituală a masterclass-ului prin exemplul personal și prin sesiuni de cânt oriental la instrumente tradiționale.

O noutate editorială prezentată participanților este lansarea albumului „Lumina cea neînserată. Slujba înmormântării mirenilor în tradiția bizantină”, realizat de Corul Academic „Byzantion” – un proiect discografic de peste 180 de minute, care valorifică repertoriul tradiției psaltice bizantine în primă audiție.

Deosebită atenție este acordată și aspectelor tehnice ale cântului. Renumitul tenor Călin Brătescu, invitat special și în acest an, susține ateliere de tehnică vocală, abordând teme precum emisia sonoră, frazarea, respirația și stilul vocal psaltic.

Evenimentul se va încheia vineri, 18 iulie, cu Concertul de Muzică Psaltică intitulat „Pe ai Tăi cântăreți, întărește-i ceată duhovnicească!”, desfășurat în Catedrala Mitropolitană din Iași – un omagiu adus Maicii Domnului și o sinteză a trudei și pasiunii participanților din timpul celor cinci zile de formare.

Citește despre: