Liturghie arhierească în Duminica a XXII-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Liturghie arhierească în Duminica a XXII-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În Duminica a XXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care este relatată Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, 30 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, veniți să se bucure de binecuvântarea arhierească și să înalțe rugăciuni la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, grabnic ajutător și mare făcător de minuni.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. Slujba a avut loc pe scena amenajată în curtea așezământului monahal.

Cuvântul de învățătură în cadrul căruia a fost tâlcuită pilda rânduită pentru această zi a fost rostit de arhim. Irineu Lichi, inspector în cadrul Sectorului Construcții al Centrului Eparhial. Preacuvioșia sa a evidențiat faptul că pentru a dobândi viața veșnică avem nevoie de aproapele nostru și i-a îndemnat pe cei prezenți să înalțe rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru desăvârșirea iubirii aproapelui.

„Evanghelia Duminicii de astăzi, a XXII-a după Rusalii, ne prezintă Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, doi oameni cu stări sociale diferite, dar și cu două stări spirituale diferite. Această pildă nu este despre bogații care nu se mântuiesc pentru că au bogății și nici despre săracii care se mântuiesc pentru că nu au bogății. Ci despre bogații în insensibilitate și despre săracii plini de nădejde în Dumnezeu. (…) Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu ca să ne dăruiască puterea de a fi sensibili la suferința semenilor noștri care sunt săraci, bolnavi și întristați. Să ne ajute Dumnezeu să înțelegem cât de prețioasă este viața noastră pe pământ ca pregătire pentru viața veșnică, fericită, și să înțelegem că judecata Lui este dreaptă și că ea ține seama de libertatea noastră de a alege viața trăită în comuniune cu Dumnezeu sau în uitare de Dumnezeu, de a trăi viața în iubire milostivă față de oameni sau în nepăsare față de ei. Să ne îmbogățim duhovnicește în Hristos și să adunăm cât mai multe fapte bune, să ne străduim să nu plecăm din această lume asemenea bogatului nemilostiv, cu sufletul gol de virtute, ci să dobândim răsplata lui Lazăr, care este viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.”

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a citit rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului și rugăciuni de dezlegare.

La momentul rânduit, ierarhul a hirotesit întru arhidiaconi pe seama Catedralei Arhiepiscopale pe diaconii Mihai Rusu, Claudiu Florea, Marian Ungureanu și Alexandru Pomohaci.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre pildele rostite de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, dovezi ale frumuseții și puterii cuvântului Celui Care este Cuvântul întrupat, Fiul lui Dumnezeu.

„Constatarea trimișilor mai marilor vremii, a fariseilor, a cărturarilor, a arhiereilor din acea perioadă a fost aceea că în urma discuțiilor cu Mântuitorul niciun om nu a vorbit atât de frumos ca Iisus. Citiți parabolele și veți vedea stilul în care Mântuitorul încerca să le atragă atenția celor care nu erau pe cale. Și de foarte multe ori nici apostolii nu le înțelegeau. În câteva rânduri a și fost întrebat Mântuitorul de ce le vorbește în parabole. Și auziți ce le-a spus: pentru ca cei care le ascultă să nu le înțeleagă, sau să le înțeleagă puțin mai târziu, ca să nu Îl prindă în cuvânt. (…) S-au scris foarte multe comentarii despre parabole, așa că vi le-aș recomanda (spre lectură) și v-aș ruga să nu treceți pe lângă ele, pentru că sunt foarte frumoase și ziditoare de suflet.”

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a invitat pe credincioșii prezenți să participe duminică, 6 noiembrie 2022, la încununarea evenimentelor aniversare dedicate Anului Jubileu, „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, și anume la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească începând cu ora 08.30. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Slujba va marca împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod.

Programul liturgic al sărbătorii dedicate cinstirii memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional, va debuta în seara zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, cu Slujba de Priveghere, începând cu ora 20:00, și va continua cu Sfânta Liturghie de noapte săvârșită în interiorul Catedralei Arhiepiscopale.

Pentru a înfrumuseța acest moment de sărbătoare, credincioșii din eparhie și nu numai sunt așteptați în zilele de 5 și 6 noiembrie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pentru a se închina la racla cu cinstitele moaște ale sfântului nostru ocrotitor, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: