Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor

Zeci de credincioși au avut bucuria și binecuvântarea de a participa sâmbătă, 7 august, la hramul Schitului „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sâmbătă, 7 august 2021, Sfânta Liturghie în cinstea hramului la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor, comuna Moțca, judeţul Iași. Din sobor a făcut parte și exarhul administrativ, arhimandritul Gavriil Alexa, care este și stareț al Mănăstirii Sângeap-Basaraba. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul slujitorilor şi de credincioşi, în dangătul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul”. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Preasfinția Sa a spus:

„Astăzi o pomenim pe Sfânta Teodora, care nu a fost zdobită de sărăcia acestei lumi, sau care să fi simțit vreo umilință în această viață. Era fiica uni om cu bună chivernisire, care dăduse o educație aleasă fiicelor sale, Marghiolița și Teodora. Și acestea crescuseră într-o bună-stare și într-o cinstire, așa cum se cuvine oamenilor. Ajunsă la vârsta maturității, după ce sora ei murise de tânără, Teodora a avut în gând a se călugări, dar la insistența părinților, și găsind un tânăr cu frică de Dumnezeu și curat la suflet, s-a căsătorit cu el și au trăit câțiva ani. Neputând avea copii, deși au avut o viață binecuvântată, a ales să se retragă la mănăstire, întâi în ținutul Vrancei,  apoi, date fiind acele vremuri cu lupte, cu războaie, a ales să meargă într-o peșteră, aproape de Mănăstirea Sihăstria. Peșteră, care astăzi se află în proximitatea Schitului Sihla, schit ce a fost întemeiat cu gândul la nevoința Sfintei Teodora și în cinstea ei. Greu este și acum, greu era și atunci, că, obișnuit fiind cu confortul, dintr-o dată, să lupți cu tine însuți, pentru a îndrepta gândul tău mai mult spre Dumnezeu. Greu i-a fost și tinerei de atunci, Teodora, ca în peșteră, în sărăcie, în frigurul de acolo, să poată să-și păzească statornic gândul pentru care a plecat. Dar iată că a îndrăznit, cu îndrăzneala cea bună, să creadă că în această retragere, nu doar că se va sfinți pe ea însăși și locul, ci lumea întreagă va fi binecuvântată și întărită de Dumnezeu, și a reușit.”

Spre finalul cuvântului, a subliniat că omul sfințește locul atunci când se sfințește pe sine însuși: 

„În această zi, iubiți credincioși, suntem chemați să o cinstim pe Sfânta Teodora și să îi înțelegem viața. Să nu uităm că, la fiecare prăznuire, fie praznic împărătesc, fie sărbătoarea unui sfânt, suntem chemați să ne cercetăm pe noi înșine, și să vedem cât de mult se aprinde și în noi dorul de Dumnezeu. Să vrem să trăim mai atent, și să vrem, intrând în biserică, nu doar să ne meargă bine, să dăm un pomelnic, să ne asigurăm că o mai scoatem la capăt încă o săptămână, ci să vrem, cu adevărat, să-l cunoaștem pe Dumnezeu, să schimbăm ceva în noi înșine, să devenim mai buni. Să avem curaj să spunem adevărul, chiar și când poate fi dureros pentru alții, să avem curaj să mărturisim dragostea, chiar și când cel de lângă tine, poate te trădează sau te rănește. Aceasta este adevărata schimbare pe care trebuie să o facem. Orice alte schimbări pe care le așteptăm, de la alte guverne sau alte rânduieli omenești, se preschimbă în dezamăgiri și dureri. Dar schimbarea ce vine din a te schimba pe tine însuți este schimbarea care rodește, este schimbarea care sfințește. Se spune că „omul sfințește locul”, dar omul sfințește locul atunci când se sfințește pe sine însuși. Să nu uităm că trebuie ca noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. Amin!”

***

Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla” este situat în Codrii Pașcanilor, la 100 m în dreapta şoselei asfaltate Pașcani-Moțca, care dă în şoseaua Roman-Suceava, şi la şase km sud-vest de Paşcani. Tradiţia spune că în apropiere, la Valea Seacă, a existat pe vremuri un schit pentru călugări. Actualul schit s-a înfiinţat în 1991, la inititativa Maicii Cosma, cu binecuvântarea Mitropoliei Modovei şi Bucovinei. A fost înfiinţat ca schit pentru maici în memoria Sfintei Teodora de la Sihla, dar din 1993, viaţa monahală este întreţinută aici de călugări. Obştea este formată din șapte părinți și frați, iar slujbele se săvârșesc după tipicul Mănăstirii Sihăstria, de care a aparținut până în noiembrie 2020, inclusiv Sf. Liturghie, zilnic.

Citește despre: