Utrenia Înălțării Sfintei Cruci și a Duminicii a treia din Postul Mare

Taine, ierurgii, slujbele Bisericii

Utrenia Înălțării Sfintei Cruci și a Duminicii a treia din Postul Mare

    • cruce de metal în mână
      Utrenia Înălțării Sfintei Cruci și a Duminicii a treia din Postul Mare / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Utrenia Înălțării Sfintei Cruci și a Duminicii a treia din Postul Mare / Foto: Pr. Silviu Cluci

Utreniile Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) și a Duminicii a treia din Postul Mare au o rânduială specială, în sensul că la această slujbă este scoasă Sfânta Cruce pentru a fi cinstită și sărutată de credincioși, pe lângă elementele descrise în celelalte Utrenii ale praznicelor împărătești și ale sfinților mai importanți.

Utreniile Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) și a Duminicii a treia din Postul Mare au o rânduială specială. Pe lângă elementele descrise în celelalte Utrenii ale praznicelor împărătești și ale sfinților mai importanți, la această slujbă, după ultimul Sfinte Dumnezeule..., de la doxologie, preotul cădește Sfânta Cruce, o ridică în dreptul frunții și iese din Sfântul Altar pe ușa dinspre miazănoapte. Ajuns în fața Ușilor Împărătești, el zice: „Înțelepciune! Drepți!”. Apoi, se întoarce spre credincioși și revine în mijlocul bisericii, unde așază Sfânta Cruce pe analogul aflat sub policandru, pentru a fi cinstită și sărutată de credincioși.

Ritualul liturgic al Închinării Sfintei Cruci conţine o suită de cereri, ectenii rostite de către preot, la care Biserica răspunde de fiecare dată cu Doamne miluieşte. În acest timp, preotul ridică încet Crucea deasupra capului, pentru a o arăta lumii, iar apoi se pleacă cu Crucea până la pământ, pentru a arăta smerenia infinită a lui Dumnezeu, care S-a suit pe Cruce pentru noi, dar şi Înălţarea întru slavă a Mântuitorului prin Înviere.

Citește despre: