Magiun de prune tradițional

Stil de viaţă

Magiun de prune tradițional

Magiunul de prune al bunicii, dulce-acrișor, foarte gustos, dens și parfumat este ușor de preparat.

Pentru a prepara magiunul bunicii, nu aveți nevoie decât de prune. Măcar două kilograme de prune foarte bine coapte, ideal să fie stafidite - dar nu stricate sau lovite. Cu cât prunele sunt mai dulci natural, cu atât mai bine, pentru că această rețetă tradițională nu conține adaos de zahăr sau fructoză.

Mai aveți nevoie de un vas din fontă sau de un ceaun. Prunele se desfac în două, se scot sâmburii și se pun în vasul în care le veți fierbe.

De regulă, bunica făcea magiunul într-un ceaun mare, sub care aprindea focul. Pentru că nu toți avem aceste posibilități, puteți băga vasul în cuptor sau puteți fierbe pe aragaz. Dacă optați pentru varianta de flacără a aragazului, atunci e nevoie să știți că trebuie amestecat foarte des, cam la 10 minute din momentul în care începe să clocotească, pentru a nu se prinde.

La cuptor este mai simplu. Îl lăsați la foc mic până ce scade foarte mult și obțineți o pastă densă, lipicioasă, de culoare închisă.

Îl puneți apoi în borcane sterilizate, pe care le închideți bine și le așezați cu capacul în jos. Le acoperiți cu o pătură groasă și le lăsați până se răcesc complet, după care le mutați în cămară.

Poftă bună!

Citește despre: