Managementul şi tratamentul coxartrozei
Coxartroza este o afecţiune ce reprezintă localizarea reumatismului cronic degenerativ la nivelul şoldului. Din punct de vedere funcţional, efectele coxartrozei constau în reducerea mobilităţii, înrăutăţirea calităţii mersului, şchiopătarea, instabilitatea şi o poziţie incorectă a corpului.
Articulaţia şoldului este formată din oasele bazinului şi de extremitatea superioară a femurului. Prin distrugerea totală sau parţială a corpului femural, nu se mai pot face normal sau deloc mişcările caracteristice şoldului şi astfel se instalează coxartroza
Corpul femural este de mărimea unui ou şi, în timpul mersului, pe suprafaţa lui apasă toată greutatea corpului. În condiţii normale, omul este slujit de acest corp femural în viaţa cotidiană şi profesională până la bătrâneţe, când erodarea suprafeţelor articulare prin artroză şi scăderea rezistenţei osului prin osteoporoză perturbă statica şi mersul.
Ignorarea măsurilor de prevenire face ca instalarea coxartrozei să se facă mult mai repede şi mai dramatic. De asemenea, prevenirea complicaţiilor, după manifestarea primelor semne de boală, face ca durerea, şchiopătarea, limitarea rezistenţei la efort să fie mai uşor de depăşit.
Coxartroza poate fi prevenită printr-o alimentaţie echilibrată şi antrenament fizic susţinut, iar pe de altă parte, prin evitarea suprasolicitării şoldurilor în obezitate, evitarea eforturilor fizice inutile şi a muncilor fizice istovitoare.
Terapia apelează la medicamente antireumatice, antiosteoporotice, de hrănire a muşchilor şi a tuturor părţilor moi. În al doilea rând, tratamentul balneofiziologic este căutat de bolnav ca o soluţie valoroasă şi cu eficienţă pentru o durată mai lungă de timp. În formele avansate se apelează în prezent la protezele de şold, pentru a-i reda acestuia mobilitatea şi pentru a îndepărta durerile, contracturile muşchilor, şchiopătările.
Recuperarea funcţională presupune folosirea balneofizioterapiei în servicii specializate, în vederea refacerii mobilităţii articulaţiei şi a forţei muşchilor, care asigură mersul şi ortostatismul fără dureri şi dificultăţi.
Persoanele în vârstă diagnosticate cu coxartroză au nevoie de tratamente medicamentoase cu antireumatice, antiartrozice şi antiosteoporotice de luni de zile, pentru a se vedea îmbunătăţirea, iar tratamentele balneofiziologice trebuie făcute multe săptămâni, în servicii cu dotări şi personal specializat.
5% dintre persoanele cu coxartroză ar avea nevoie de înlocuirea şoldului compromis cu o articulaţie artificială, fabricată din aliaje bine tolerate de organism.
Protezarea şoldului cu o piesă metalică adaptată şi rezistentă nu mai este astăzi o problemă de tehnică. Dar preţul de cost este de zeci de mii de lei şi trebuie luată în calcul şi obligaţia de a schimba locul de muncă.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro