Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul de la Iordan
Împăratul Bizanţului Manuel Komninos a reclădit mănăstirea din temelii, dar, practic, ea a fost abandonată de monahi şi lăsată în părăsire. Actuala mănăstire a fost construită în apropiere de cea veche la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.
Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul se află la est de Ierihon, la o distanţă de aproximativ un kilometru de malul de răsărit al râului Iordan. În arabă el se numeşte Kaser el-lachut, adică Fortăreaţa Iudeilor, fiindcă, potrivit vechilor tradiţii creştine şi iudaice, prin această zonă a Iordanului au trecut cele zece seminţii ale lui Israel, pentru a ajunge în stăpânirea Pământului Făgăduinţei. Începând cu secolul al patrulea, creştinii au identificat această zonă cu locul Botezului lui Hristos de către Ioan Botezătorul, construind aici o mănăstire, cu hanuri pentru pelerini. Spre această mănăstire îşi făceau drum toţi pelerinii dornici să primească, în apele sfinte ale Râului, botezul de la monahii-botezători care aveau misiunea zilnică de a-i boteza pe toţi creştinii care veneau.
Toţi monahii mănăstirii au fost ucişi de către perşi, iar mănăstirea, incendiată. După invazia persană, o parte din marea mănăstire a fost refăcută, iar acest loc de pelerinaj a dăinuit până în secolul doisprezece. Împăratul Bizanţului, Manuel Komninos, a reclădit mănăstirea din temelii, dar, practic, ea a fost abandonată de monahi şi lăsată în părăsire. Actuala mănăstire a fost construită în apropiere de cea veche la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.
(Vasilios Țaferis, Ghidul creștinului ortodox prin locurile de pelerinaj ale Țării Sfinte, p. 130)
Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro