Mândria pierde într-o clipă ce câștigă sufletul într-o viață de rugăciune

Cuvinte duhovnicești

Mândria pierde într-o clipă ce câștigă sufletul într-o viață de rugăciune

    • Mândria pierde într-o clipă ce câștigă sufletul într-o viață de rugăciune
      Foto: Valentina Bîrgăoanu

      Foto: Valentina Bîrgăoanu

Din cauza mândriei nemăsurate se întâmplă toate grozăviile de pe lumea asta, oamenii nu își mai văd limitele decât în ceasul de pe urmă.

Cât de greu e păcatul mândriei?

Greu, greu…! Mândria pierde într-o clipă ce câștigă sufletul într-o viață de rugăciune. Mândrindu-ne cu faptele bune, acestea își pierd tot meritul înaintea lui Dumnezeu. Soția unui om bogat a fost întrebată de ce numai ea singură se îmbracă simplu, fără podoabe multe, pe când alte multe femei își pun o mulțime de podoabe și bijuterii când ies în societate. Femeia a răspuns: „Pentru că soțului meu îi este destulă podoabă virtutea mea”. Din cauza mândriei nemăsurate se întâmplă toate grozăviile de pe lumea asta, oamenii nu își mai văd limitele decât în ceasul de pe urmă…

De ce minte românul?

Pentru că nu l-a convins nimeni că minciuna e urâtă, că îl face pe om urât de toți cei din jur. Omul simplu minte și din cauză că politicienii din frunte mint la rândul lor. Se face, așa, un circuit al minciunii, nimeni nu mai crede pe nimeni…! Minciuna este pedepsită aspru și de Dumnezeu, ar trebui pedepsită aspru și de lege.

Ce este modestia? De ce e bine să fie omul modest?

Modestia este podoabă pentru creștin.

(Adrian Alui GheorghePărintele Iustin și morala unei vieți câștigate, Editura Credința Strămoșească, p. 81)