Sfânta Parascheva mi-a dăruit un soț minunat și familia pe care mi-am dorit-o mereu
La racla Sfintei Cuvioase Parascheva l-am întâlnit și pe soțul meu, pe tatăl copiilor mei. Nu aș fi putut avea bucurie și împlinire mai mare decât primindu-l pe el ca dar de la Dumnezeu, prin mijlocirea Cuvioasei, iar drept mulțumire am luat-o pe Sfânta Parascheva să fie ocrotitoare a căminului nostru.
Pe Sfânta Parascheva o simt ca pe sora mea, prietena mea. Prietenia noastră a devenit vie odată cu venirea mea ca studentă în Iași. Pentru că plecasem din orașul natal și pentru că în Iași nu aveam pe nimeni apropiat, mama m-a încredințat Sfintei Parascheva ca să aibă grijă de mine, să mă ocrotească, iar când voi avea un necaz s-o chem în ajutor.
Și astfel Sfânta a lucrat cu mine într-un mod atât de minunat! În fiecare săptămână simțeam nevoia să merg să o vizitez pe prietena mea dragă. Și ea era acolo, parcă așteptându-mă, de multe ori îi găseam mâinile calde și simțeam că-mi ascultă toate problemele și bucuriile. Cu o seară înainte de examene obișnuiam să merg la Sfânta ca să-mi dăruiască reușită, luminarea minții și să mă ferească de emoții. Iar darurile ei erau nespus mai mari decât îndrăzneam eu să-i cer!
Peste ani, am avut privilegiul să vin la Catedrală la ajutat pentru hramul Sfintei. De câtă bucurie eram copleșită atunci când spălam candelele, simțeam că e o mare onoare pentru mine. Acolo am avut ocazia să întâlnesc mulți oameni minunați, prieteni dragi și de nădejde. În acea perioadă am rugat-o pe Sfânta mea să rânduiască să rămân în Iași după terminarea facultății pentru că o iubesc și pentru că dorul de ea ar fi fost prea mare, dacă aș fi plecat în altă parte.
Tot la racla Sfintei mele l-am întâlnit și pe soțul meu, pe tatăl copiilor mei. Nu aș fi putut avea bucurie și împlinire mai mare decât primindu-l pe el ca dar de la Dumnezeu, prin mijlocirea Cuvioasei, iar drept mulțumire am luat-o pe Sfânta Parascheva să fie ocrotitoare a căminului nostru. Primul nostru prunc poartă numele Sfintei, nici nu ne puteam gândi la altceva! A venit de la sine. De când avea câteva luni, copila noastră se uita lung la icoana Sfintei Parascheva și râdea la ea. De parcă își vorbeau... Mi se umplea sufletul de bucurie când o auzeam cântând stâlcit, cu vocea ei drăgălașă de copil, troparul Sfintei Parascheva.
În fiecare toamnă, când cetatea Iașului se umplea de pelerini veniți la hramul Sfintei, simțeam că nu doar orașul, ci și căminul nostru se umplu de o atmosferă de sărbătoare. Și așteptam pelerinii să ne pășească pragul casei, bucurându-ne împreună și cinstind darurile primite.
Însă binefacerile Sfintei nu s-au oprit aici. Soțul meu, după ce a fost hirotonit preot, a primit misiunea de a sluji la o biserică ce poartă – ați ghicit? – hramul Sfintei Parascheva. Se vede atât de limpede lucrarea Sfintei în viața noastră și mare ne este bucuria când începem pregătirile pentru hramul bisericii noastre.
Simțim cu adevărat, cu înfiorare sufletească, lucrarea adevărată, evidentă, minunată a Sfintei Parascheva în viața noastră și o rugăm să ne ocrotească în continuare și să ne călăuzească pe drumul mântuirii. Amin.
Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Maică Parascheva, cea grabnic ajutătoare, milostivește-te și ajută la cererea robilor tăi! (preoteasa Ștefana)
Căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro