Masa în familie – prilej de comunicare și conectare
Orele mesei oferă familiei o şansă de a se aduna, de a mânca şi a discuta împreună. Din păcate, televiziunea şi programul încărcat de viaţă au modificat şi poate chiar eliminat din multe case timpul preţios al întâlnirilor familiei în jurul meselor. Părinţii creştini ar trebui să încerce să organizeze asemenea mese de familie cât mai des cu putinţă.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că ora mesei poate fi un prilej potrivit pentru a introduce în conversaţia cu copiii diferite istorioare şi pilde din Sfânta Scriptură. Orele mesei oferă familiei o şansă de a se aduna, de a mânca şi a discuta împreună. Din păcate, televiziunea şi programul încărcat de viaţă au modificat şi poate chiar eliminat din multe case timpul preţios al întâlnirilor familiei în jurul meselor. Părinţii creştini ar trebui să încerce să organizeze asemenea mese de familie cât mai des cu putinţă.
Micul dejun este în general masa cea mai neglijată, deşi este importantă pentru că pecetluieşte începutul zilei. În cele mai multe cazuri, orele dimineţii înseamnă pentru familie pornirea într-o cursă contra cronometru, fiecare încercând să se pregătească în cea mai mare grabă pentru a pleca la şcoală sau la serviciu. În afară de rugăciunea de dimineaţă (care se înţelege de la sine), ar fi de mult folos pentru copii să înceapă ziua în prezenţa părinţilor. Chiar şi numai pentru cinci minute în care mama şi tatăl să-i înconjoare cu grija şi dragostea lor, arătându-şi interesul pentru modul în care se va desfăşura ziua fiecăruia.
(Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 48-49)
„Copilul are nevoie de exemplul concret al părinților” ‒ Părintele Rafail Noica
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro