Masajul: beneficii şi recomandări
Masajul poate fi considerat un tratament auxiliar în foarte multe suferinţe. De aceea, îl recomandăm atât la domiciliu, făcut de cineva din familie, cât şi în cabinetele specializate.
Tehnica de masaj clasic este simplă. Prin alternarea, la câteva minute, a netezirii cu frământarea, baterea, frecarea, stoarcerea maselor musculare, manevre făcute cu o anumită presiune, viteză de lucru, durată de aplicare, se obţin rezultate de stimulare, biciuire, activare sau, din contra, calmare, liniştire, încetinire a unor manifestări biologice.
Contraindicaţiile masajului sunt puţine: boli de sânge sau fragilitate vasculară, care pot favoriza vânătăile, stările febrile sau de epuizare fizică şi psihică, infecţii ale pielii.
Forme de masaj:
- masajul de relaxare - foloseşte manevre blânde, în care netezirea, mângâierea mai profundă, timp de 5-10 minute, este alternată cu o uşoară frământare, cu toată palma, pentru 1-2 minute. Se masează zonele afectate, dar şi cele reflexogene ale spatelui, pentru 25-30 de minute. Pentru ca mâna să alunece uşor, se foloseşte ulei de măsline sau floarea-soarelui, pudră de talc sau făină albă. Se recomandă în contuzii musculare şi periarticulare, febră musculară, crampe musculare circulatorii şi crampe abdominale, colici renale, dureri de spate după efort. De asemenea, sunt indicate în insomnii, agitaţie psihică cu stări de panică şi depresie, fiind recomandate atât copiilor, cât şi adulţilor;
- masajul stimulativ foloseşte manevre energice de batere, ciupire, stoarcere a maselor musculare, pentru 2-3 minute, alternat cu o uşoară netezire. Durata şedinţei este de 10-15 minute, repetată de 2-3 ori pe zi. Se recomandă în astenii cronice, convalescenţă după boli infecţioase, după repaus prelungit la pat sau aparate gipsate.
Aparatele de masaj conferă un efect de relaxare pe suprafeţe mai mari. Aceste aparate sunt utile pentru persoanele care nu au forţă şi îndemânare în mâini, nu pot ajunge până la picioare sau la spate ca să-şi facă masaj, pentru persoanele care au masă musculară mare şi fermă.
Dintre cele mai uşor de utilizat acasă amintim rolele cu bile pentru automasajul picioarelor, care au rolul de a stimula sensibilitatea picioarelor, de a „stoarce“ sângele din circulaţia veno-limfatică a tălpilor. Sunt utile în relaxarea picioarelor obosite şi umflate după ore de nemişcare.
De asemenea, eşarfa cu bile are rolul de a relaxa musculatura posterioară a spatelui şi picioarelor. Este o tehnică utilă de relaxare a musculaturii persoanelor care stau mult aplecate sau care ridică greutăţi sau pentru cele cu atrofie musculară la fese şi la musculatura paravertebrală.
Husa cu bile pentru scaunele de la maşină sau birou asigură comfort şi relaxare fără a obliga persoana să-şi întrerupă activitatea.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro