Minunea înfloririi crinilor Maicii Domnului
În mai multe biserici din Grecia, an de an se petrece aceeaşi minune: crinii puşi primăvara la icoana Maicii Domnului, deşi complet uscaţi, înfloresc pentru a doua oară, în chip minunat, astfel încât în ziua de 15 august, când creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, aceştia sunt complet înfloriţi, neveştejiţi şi frumos mirositori.
Încă din vechime, floarea de crin a fost asociată de către tradiţia creştină cu Buna Vestire, când Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună a mântuirii. În unele icoane ale Bunei Vestiri, arhanghelul poartă în mână o floare de crin ca simbol al curăţiei şi al frumuseţii. Florile de crin, deosebit de alese şi frumos mirositoare, sunt adesea aşezate înaintea icoanelor împărăteşti şi în Sfintele Altare.
Crinii Maicii Domnului din Kefalonia
În Insula Kefalonia, între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli, există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Buneivestiri, oamenii aşază în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini care firesc ar fi să se veştejească după câteva ore sau zile. Însă nu se mai atinge nimeni de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată.
La doar 3 km distanţă de Markopoulo – locul în care vin şerpii să se închine Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului –, în satul Pastra se mai întâmplă, anual, o minune: crinii uscaţi, puşi de la Rusalii la icoana Maicii Domnului Gravaliotissa din biserica satului, înfloresc la praznicul Adormirii Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie a sărbătorii Adormirii, preotul îi împarte creştinilor ca binecuvântare.
Minunea din Lipsos
Aceeaşi minune se observă şi în Arhipelagul celor 12 insule, în Lipsos, insulă care se întinde la răsărit de Patmos şi la nord de Leros. Acolo, la o biserică a Maicii Domnului, se află icoana Maicii Domnului „a lui Haron”, în care Născătoarea de Dumnezeu Îl ţine pe Hristos nu ca Prunc, ci ca răstignit pe Cruce.
În aprilie 1943 o fată evlavioasă a tăiat crini albi şi i-a aşezat la această icoană. Crinii, după câteva zile, s-au uscat. Au trecut săptămâni, luni, iar crinii uscaţi, în chip miraculos, au început să scoată boboci. Mai ales în iulie. Iar la 23 august – la hramul bisericii – şi-au deschis florile cu totul. Şi aceştia din august erau întru totul asemănători cu cei din aprilie. De atunci, minunea se repetă în fiecare an.
Crinii sălbatici ai Maicii Domnului din Andros
Dar şi în Ciclade se întâmplă ceva asemănător, în insula Andros, în satul Apikia. Femeile evlavioase din Apikia cultivă aşa-numiţii „crini sălbatici ai Maicii Domnului”, care înfloresc în mai. Crinii sunt aşezați înaintea icoanei Maicii Domnului, spre a primi binecuvântarea reînfloririi. La scurtă vreme, din aceştia nu mai rămâne decât tulpina uscată, fără flori şi fără frunze. Imediat ce începe postul Adormirii Maicii Domnului, tulpinile uscate încep încet-încet să prindă viaţă şi la 15 August, când biserica are hramul, se află la apogeul înfloririi lor.
Uneori, aceşti crini binecuvântaţi trimit şi mesaje creştinilor. De exemplu, în august 1940 nu au înflorit. Iar creştinii au înţeles că urma să se întâmple ceva rău. După două luni, Italia a declarat război Greciei.
O mămică este salvată de la moarte, după o naștere cu probleme
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro