Mituri despre dragoste și relația de iubire (II)
„Întotdeauna o să avem încredere unul în celălalt, imediat și pentru totdeauna.” – Relațiile sănătoase și, pur și simplu, confortul sufletesc sunt imposibile fără încredere, dar cine a zis că asemenea relații trebuie să apară „la prima vedere”? În viața reală, încrederea se cucerește cu încetul.
1. „Pentru a fi iubită trebuie să arăt mereu fericită, veselă, fără griji.” – Păi cum arată oamenii în viața reală? Câteodată par fericiți, câteodată nu. Și asta e ceva normal. Dacă tinzi să îți pui masca lipsei de griji, eu bănuiesc că te strădui să ascunzi undeva adânc niște sentimente amare. „Bucuria împărtășită e bucurie îndoită, durerea împărtășită e jumătate de durere.” Principalul este să fii tu însăți. Să arunci măștile, să nu te prefaci nici tristă, nici veselă, ci să-ți permiți să trăiești orice sentiment.
2. „Întotdeauna o să avem încredere unul în celălalt – imediat și pentru totdeauna.” – Relațiile sănătoase și, pur și simplu, confortul sufletesc sunt imposibile fără încredere – dar cine a zis că asemenea relații trebuie să apară „la prima vedere”? În viața reală, încrederea se cucerește cu încetul.
3. „O să facem totul împreună.” – În viața reală, cei doi, firește, nu își petrec tot timpul împreună. Fiecare dintre parteneri își poate petrece o parte a impului separat de celălalt – atât singur, cât și cu prietenii ori cu colegii săi. Procesul stabilirii unor relații de apropiere între oameni presupune neapărat înțelegerea și respectarea granițelor celuilalt.
4. „Tu o să sesizezi instinctiv toate dorințele și nevoile mele.” – Dacă nu ne exprimăm dorințele, necesitățile, dacă nici măcar nu face aluzie la ele, este greu de crezut că ele o să fie vreodată satisfăcute. Alesul tău nu este obligat să îți citească gândurile profund ascunse. Ar fi necinstit din partea ta să vrei să primești seara flori, dar să nu dai nicicum de înțeles asta. Poți spune pe față, poți să faci și aluzii.
5. „Dacă n-o să te controlez total, viața se va transforma într-un haos și fericirea se va destrăma.” – Omul poartă, într-adevăr, răspunderea pentru viața sa, controlează diverse împrejurări ale vieții, luând decizii, fiind sau nefiind de acord cu alți oameni. Dar, în viață există, totuși, momente când controlul și responsabilitatea trebuie împărțite cu alții, iar câteodată cedate total acestora. Relația în cuplu nu este luptă pentru putere. Ea include echilibrul între conceptele „iau” și „dau”.
6. „Dacă ne iubim cu adevărat, vom fi nedespărțiți.” – Ținem minte din copilărie că finalul multor povești este: „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” – și desigur, ne închipuim că după nuntă prințul și prințesa s-au ținut de mână toată viața. În viața reală, oamenii apropiați petrec mult timp împreună, însă, în mod inevitabil, se și despart din diverse cauze. Trebuie să-i explici partenerului de la început ce poți răbda și ce nu.
(Valentina Moskalenko, Cum să fii fericită în dragoste și căsătorie, Editura Sophia, București, 2017, pp. 55-94)
*Cartea se adresează femeilor care au dificultăți în a se raporta corect la iubire și relația cu un bărbat. Cu toate acestea, fiecare se poate regăsi într-o măsură mai mică sau mai mare și are ceva de învățat din ea.
Cum trebuie să arate casa unui creștin?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro