Moaștele Sfântului Gheorghe – comoara din biserica de la Feredeni
Un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, se află de sute de ani în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Feredeni.
Satul Feredeni din comuna Deleni, Protopopiatul Hârlău, găzduiește o pagină importantă de cultură și spiritualitate ortodoxă. La marginea județului Iași, dar și la marginea satului – nu central, cum e obișnuința – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” e un loc în care oamenii vin să își odihnească sufletul și să-l întâlnească pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Din 2006, sfintele moaște ale Purtătorului de biruință sunt puse la închinare într-o frumoasă raclă de argint, într-un baldachin din lemn masiv amplasat în pronaosul bisericii. Dar ele erau în Feredeni cu multă vreme înainte, așezate în Sfântul Altar, în proscomidiar.
La bază, aceste sfinte moaște s-au dăruit, în 1748, de către Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, vel logofăt.
În ce context?
Matei Psaltul era duhovnicul domnitorului Constantin Mavrocordat și fusese stareț la Mănăstirea Zlătari din București. În acea vreme, Andrei Ruset, membru al vechii familii boierești Rosetti, era diplomat român la Poarta Otomană a Moldovei, la Constantinopol. Pentru că l-a ajutat pe Matei să dobândească scaunul patriarhal, acesta, în semn de recunoștință, i-a dăruit sfintele moaște. „Vă dați seama? Boierii aveau deja bani, aveau tot ce le trebuie. Iar dacă erau și credincioși, cred că abia astfel de daruri însemnau comori și valoare pentru ei. Practic, banii, satele și tot ce aveau ei se duceau. Se pierdeau în timp. Dar, prin sfintele moaște, iată că și astăzi li se păstrează numele. Faptul că s-au păstrat moaștele Sfântului Gheorghe de la Andrei Ruset, abia acest lucru i-a asigurat, cumva, nemurirea numelui”, a explicat părintele Dănuț Fotea, preot paroh al bisericii din Feredeni.
Cum au ajuns sfintele moaște la Feredeni?
Andrei Ruset a avut o fiică, pe nume Safta, care s-a căsătorit cu Enake Milu. La rândul lor, cei doi au avut o fiică pe nume Măriuța Milu, care s-a căsătorit cu Iordache Crupenschi. Iar Iordache este boierul care a ctitorit biserica din Feredeni. Având propria lor ctitorie, Măriuța și Iordache au mutat moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din sânul familiei în Sfântul Altar al bisericii din Feredeni. „După cum observați, pe linie feminină s-au păstrat sfintele moaște. Prima dată Safta, iar apoi Măriuța a primit ca zestre fragmentul din moaștele Sfântului Gheorghe. Vedeți, ce interesant, pe lângă zestre materială, se ofereau și bunuri din acestea, spirituale”, atrage atenția parohul din Feredeni.
Cum arată „documentul” oficial care atestă autenticitatea sfintelor moaște
Folia de aur în care au fost aduse sfintele moaște se păstrează și astăzi. Are forma fragmentului din mâna Sfântului Gheorghe și reprezintă, în sine, documentul oficial care atestă autenticitatea conținutului. „Pe folia de aur care îmbracă fragmentul din sfintele moaște, lungă de 9 centimetri, lată de 5 centimetri și înaltă de 4 centimetri, conservată într-o cutiuță masivă de argint, fără inscripții pe ea, stă scris: Gheorghios Mega Martirios – iar pe partea superioară, în limba română, cu caractere chirilice: De la Patriarhia Alexandriei, dar s-au dat Marelui Logofăt Andries Ruset, 1748”, citește preotul Dănuț Fotea.
Tot părintele a găsit, la Arhivele Statului București, în „Inventarul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Feredeni, fila 2, partida arginturilor”, o însemnare autografă a lui Grigore Crupenschi, fiul ctitorului Iordache Crupenschi, în care se menționează: „Cutia în care sunt sfintele moaște, mâna Sfântului Mucenic Gheorghie, parte de mână, (...) care sfinte moaște sunt rămase de la răposatul tatăl meu, iar cutia este făcută de mine. Aceste sfinte moaște a Sfântului Mare Mucenic Gheorghie, sunt date de un patriarh, răposatului logofăt Andrei Roset, adică bunul răposatei maicăi mele”.
***
Din anul 2000, în toată țara s-au organizat pelerinaje cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar credincioșii i-au ieșit mereu în întâmpinare, cu toată bucuria. Și, pentru că minunile și ajutorul Sfântului nu s-au lăsat așteptate, oamenii au început să vină ei înșiși la Feredeni. Cât de des reușesc, ei fac popas în satul de la granița dintre Iași și Botoșani, să se închine și să mulțumească Purtătorului de biruință.
* Citește aici 5 mărturii ale părintelui Dănuț Fotea, preot paroh al bisericii din Feredeni: Sfintele moaște de la Feredeni și neîncetatul ajutor al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Schitul Vovidenia, file de istorie (I)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro