Monahul Marcu Dumitrescu

Monahul Marcu Dumitrescu

Monahul Marcu Dumitrescu

Părintele Marcu, pe numele de mirean Constantin Dumitrescu (1910-1999), a pătimit vreme de aproape 20 de ani în temnițele a trei regimuri politice: carlist, antonescian și comunist. Anche­ta­torii l-au poreclit „fachirul”, pentru că a răbdat ca un om fără de trup toate chinurile născocite de mințile lor bolnave, rugându-se neîncetat. A făcut parte din lotul „misticilor”, alături de Valeriu Gafencu, Virgil Maxim, Ioan Ianolide, Părintele Arsenie Papacioc și alții. După eliberarea din a doua detenție (dintre 1941-1954), a intrat în viața monahală la Mănăstirea Slatina, unde l-a avut ca du­hovnic și frate de nevoință pe Părintele Arsenie Papacioc. De aici a luat iarăși drumul Aiudului împreună cu duhovnicul său, până în anul 1964, iar după eliberare s-a retras în obștea...

+  vezi mai mult

Părintele Marcu, pe numele de mirean Constantin Dumitrescu (1910-1999), a pătimit vreme de aproape 20 de ani în temnițele a trei regimuri politice: carlist, antonescian și comunist. Anche­ta­torii l-au poreclit „fachirul”, pentru că a răbdat ca un om fără de trup toate chinurile născocite de mințile lor bolnave, rugându-se neîncetat. A făcut parte din lotul „misticilor”, alături de Valeriu Gafencu, Virgil Maxim, Ioan Ianolide, Părintele Arsenie Papacioc și alții. După eliberarea din a doua detenție (dintre 1941-1954), a intrat în viața monahală la Mănăstirea Slatina, unde l-a avut ca du­hovnic și frate de nevoință pe Părintele Arsenie Papacioc. De aici a luat iarăși drumul Aiudului împreună cu duhovnicul său, până în anul 1964, iar după eliberare s-a retras în obștea Mănăstirii Sihăstria. A trecut la Domnul în ziua de 28 noiembrie 1999.

-  vezi mai puțin

Părintele Ilarion Argatu

Arhimandritul Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai iubiți duhovnici români, mărturisitor în perioada regimului comunist.