Moștenirea de la Pângărați a Voievodului Alexandru Lăpușneanu
Înaintaşii noştri n-au zidit mănăstiri din dorinţa de pitoresc. Ei nu le-au ridicat în principal nici ca şcoli de cultură, nici ca simple cetăţi de apărare, ci mai întâi de toate ca vetre de rugăciune, de formare şi desăvârşire duhovnicească în Ortodoxie pentru cei mai râvnitori fii ai neamului nostru.
În biserica voievodală a Mănăstirii Pângărați, veche de sute de ani, mii și poate milioane de oameni și-au plecat genunchii de-a lungul timpului, începând cu ucenicii Sfântului Amfilohie și chiar el însuși. Tare ca o stâncă, așezată ca într-un căuș, ea adăpostește două altare, unul sus și altul jos. Înveșmântată în pictură nouă și ocrotită de icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, ctitoria voievodului Alexandru Lăpușneanu te cheamă să-i asculți trecutul.
Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni
În biserica de sus, intrarea se face printr-un pridvor lateral, împodobit cu multe flori. Înăuntrul naosului, în stânga catapetesmei este așezată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Se spune că în vremurile de secetă cumplită, icoana era scoasă în procesiune prin satele din jur. Locuitorii Pângăraților și părinții mănăstiri au și astăzi mare evlavie la ea și îi cer adesea ajutorul, care nu întârzie să vină.
Privirea Maicii Domnului e blândă, plină de înțelepciune și de înțelegere. Cu ochii mari, căprui, își ține capul rezemat pe cel al Pruncului. Broderia împărătească Îi acoperă veșmintele. În orice punct te-ai afla în biserică, privirea lor te învăluie într-o anumită pace și te așează într-o siguranță.
Între sfinții din paraclisul de iarnă al Mănăstirii Miclăușeni
Durău, mănăstirea dintre flori și brazi
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro