Multe şi mari sunt foloasele Sfintei Liturghii
Nu este ceva mai de folos nouă şi mai iubit de Dumnezeu ca jertfa Sfintei Liturghii, pentru că ea este lucrarea Mântuitorului şi învierea oamenilor şi părtăşia Lui cu noi. Sfânta Liturghie este mai presus decât toată rugăciunea şi lauda.
- Ce ne învaţă Sfinţii Părinţi despre efectele şi importanţa Sfintei Liturghii?
- Nu este ceva mai de folos nouă şi mai iubit de Dumnezeu ca jertfa Sfintei Liturghii, pentru că ea este lucrarea Mântuitorului şi învierea oamenilor şi părtăşia Lui cu noi. Sfânta Liturghie este mai presus decât toată rugăciunea şi lauda şi se cade a ne griji de lucrarea aceasta dumnezeiască, căci pentru ea este toată rugăciunea ce se face în Biserică şi aceasta este slujba care se face de cele mai multe ori în zilele vieţii noastre (După Sfântul Simeon al Tesalonicului).
Sfânta Liturghie „este miezul, încoronarea şi desăvârşirea celorlalte slujbe prin care aducem laudă şi mulţumire lui Dumnezeu. Ea este totodată şi singura slujbă creştină întemeiată şi săvârşită de Însuşi Mântuitorul”, numită şi „cununa celor şapte laude ale Bisericii”. În timpul Sfintei Liturghii se prefac Sfintele Daruri în Trupul şi Sângele lui Hristos.
Prin jertfa Sfintei Liturghii, ne facem părtaşi de dumnezeieştile Taine, pe care le primim ori de câte ori suntem vrednici. De jertfa aceasta se fac părtaşi şi cei răposaţi în dreapta credinţă „care se împărtăşesc în chip nevăzut” de Hristos, prin pomenirea la Sfântul Altar, spre iertarea păcatelor.
Multe şi mari sunt foloasele Sfintei Liturghii, pentru cei care participă cu credinţă la biserică. Împreună cu noi, Însuşi Hristos cu sfinţii îngeri şi cu toţi sfinţii sunt de faţă.
(Ne vorbește Părintele Cleopa 4, Ediția a II-a, Ediţie îngrijită de Arhimandrit Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 76-77)
Sfânta Liturghie – centrul vieții religioase a creștinului
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro