Ne putem căsători doar la Biserică, fără a mai trece pe la Starea Civilă?
Viitorul meu soţ nu agreează ideea de a ne cununa la Starea Civilă, din anumite raţiuni despre care nu e cazul să aminesc aici. El doreşte cununia religioasă, căci asta e adevărata Căsătorie care consfinţeşte iubirea însă, din câte ştiu, niciun preot nu săvârşeşte slujba dacă nu are certificat de căsătorie. Cum rezolvăm aceasta? Mulţumesc!
Sa dam cezarului (statului) ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.
Draga parinte.
Cred ca ar trebui sa aveti in vedere si sa ii spuneti credincioasei ca in vremurile de acum, chiar daca nu sunt casatoriti dar locuiesc impreuna, in final, in fata legii dupa un timp da 5 ani (in Romania, in alte tari chiar mai putin), daca nu ma insel, sunt tot la fel ca si cum ar fi casatoriti, deci eschivarea de la casatoria civila nu are de fapt nici un rost sau castig ci va adauga doar niste intamplari jenante atunci cand vor veni copiii.
Pe de alta parte, daca unul din soti nu este pregatit sa intre in casnicie asumandu-si tot ce implica aceasta, atunci poate este mai bine sa nu se faca aceasta, asteptand pana la maturizarea aceluia si limpezirea lucrurilor.
Lumea in care traim este foarte tulbure, tulburare pe care o aduce si in sufletele noastre. Valorile sunt toate amestecate. Casnicia e o lupta foarte grea. Cel care pleca la aceasta lupta, (cu ata mai mult barbatul) trebuie sa fie bine pregatit si foarte hotarat pentru a putea izbandi, altfel, risca sa fie invins repede (el ca om si de asemenea ca familie).
E foarte important pentru acest barbat sa aiba un sprijin puternic si aici ma refer in special la duhovnicul sau, care sa fie capabil sa il pregateasca pentru lupta ce urmeaza si sa ii fie alaturi cu ajutorul sau in viitor . De aceea, daca problema e esa cum se vede mai sus, in primul rand, de acolo trebuie inceputa treaba.
Iertati-ma parinte ca ma implic, nu vreu decat sa ajut cu ce m-a luminat si pe mine Dumnezeu sa invat din viata aceasta.
Eu nu ma pricep la scris si vorbesc direct si fara podoaba, asa ca poate ar fi mai bine sa puneti sfintia voastra in cuvinte mai frumoase ce am scris eu aici.
Doamne ajuta si ne miluieste
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Dacă nu ne mai iubim și nu ne înțelegem, trebuie să rămânem împreună de dragul copiilor?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Trebuie să vă convingeţi prietenul să accepte căsătoria civilă. Căsnicia şi familia nu sunt secrete, ci proclamarea publică a iubirii celor doi. Taina Căsătoriei este cea mai importantă pentru că pecetluieşte cu har iubirea celor doi, însă Căsătoria civilă este recunoaşterea de către stat a acestei uniri. Aşa că Biserica nu lucrează împotriva statului, consfinţind uniri care nu au aplicabilitate legală. Cel mai bine este să vă cununaţi şi la Biserică şi la starea civilă, aşa cum omul are suflet şi trup, este văzut şi nevăzut, şi căsnicia are o latură legală şi una tainică, harică şi sacramentală.