Nevralgia Arnold – interviu cu dr. Ana-Maria Damaschin

Stil de viaţă

Nevralgia Arnold – interviu cu dr. Ana-Maria Damaschin

Nevralgia Arnold este o afecțiune destul de rar întâlnită, dar care poate provoca dureri severe la nivelul capului și gâtului. Poate fi dificil de diagnosticat, dar, odată depistată, există mai multe opțiuni de tratament la care se poate apela pentru a ameliora simptomele. Despre această afecțiune vorbim astăzi cu doamna doctor Ana-Maria Damaschin, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce este negralgia Arnold?

Nevralgia Arnold, cunoscută și sub numele de nevralgie C2 sau nevralgia occipitală, este o afecțiune neurologică caracterizată prin lezarea și inflamarea nervilor occipitali. Se poate confunda ușor cu migrena sau cefaleea.

Nevralgia occipitală este un tip distinct de durere, este o durere pulsatilă, ascuțită și persistentă, care începe din zona superioară a gâtului și iradiază pe o parte sau alta a scalpului. Unele persoane pot acuza și dureri de scalp, frunte sau durere în spatele ochilor.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Principalul simptom al nevragiei occipitale este durerea. Durerea este resimțită ca un șoc electric, ascuțit, asemănator cu un junghi undeva în zona din spatele capului și gâtului. Este persistentă, poate urca pe ambele părți ale capului. Poate fi durere în spatele ochilor, însoțită de senzație de arsură, însoțită de sensibilitate la lumină. Pielea capului este sensibilă la atingere. Durerea poate apărea la mișcarea gâtului, când întoarcem gâtul într-o parte și în alta. Pacientul este foarte nervos, irascibil din cauza durerii și la fel nu se poate odihni din cauza durerii.

Care sunt cauzele nevralgiei Arnold?

Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de traumatisme suferite în partea posterioară a capului, tensiunea musculaturii paravertebrale a gâtului, osteoartrita sau spondiloza cervicală, tumori localizate la nivelul gâtului ce afectează rădăcina C2 și C3, hernia de disc cervicală, chiar diabetul zaharat și diferite infecții. Nevralgia Arnold apare când există presiune sau iritație a nervilor occipitali.

Cum se pune diagnosticul de nevralgie occipitală?

Diagnosticul de nevralgie occipitală se pune în urma unui examen fizic efectuat de către medicul specialist de recuperare medicală sau neurolog, examen fizic care constă în câteva mobilizări ale coloanei cervicale, presiuni la nivelul anumitor puncte dureroase și în urma unor examene paraclinice. Dintre examenele paraclinice, cel mai la îndemână este radiografia de coloană cervicală față și profil, iar dacă în urma efectuării radiografiei nu avem nicio modificare sau nu găsim nicio cauză a nevralgiei occipitale, putem efectua RMN de coloană cervicală, CT de coloană cervicală, ecografie de carotide și analize de laborator.

Odată pus diagnosticul, ce tratament vor urma pacienții?

Tratamentul nevralgiei occipitale este unul complex, format din: tratament medicamentos cu analgetice, antiinflamatoare nesteroidiene, anticonvulsivante, antidepresive, kinetoterapie, fizioterapie, masaj, reguli de igienă ale coloanei cervicale.

Obiectivele tratamentului de recuperare urmărite în nevralgie sunt:

  • reducerea durerilor; 
  • reducerea inflamației;
  • înlăturarea contracturii capului, gâtului și a musculaturii paravertebrale;
  • menținerea mobilității gâtului si a coloanei cervicale;
  • corectarea pozițiilor vicioase ale coloanei și capului; 
  • menținerea controlului, coordonării și echilibrului, creșterea forței musculaturii gâtului, spatelui și coloanei vertebrale. 

Tratamentul kinetoterapeutic vizează combaterea durerii prin exerciții de mobilizare, tracțiuni, exerciții pasive, active, active cu rezistență, exerciții de tonifiere și menținere a mobilității.

Procedurile de fizioterapie blochează transmiterea impulsurilor dureroase spre creier, relaxează musculatura, combat inflamația de la nivelul nervului afectat. Se utilizează curenți de joasă frecvență antialgici, laserul, undele scurte.

De asemenea, masajul și aplicațiile calde sau reci sunt folosite. Pentru ca tratamentul să fie eficient trebuie să fie corect indicat și aplicat.

Câteva recomandări, vă rugăm!

Pentru a preveni această afecțiune le recomand ascultătorilor noștri:

• Să evite expunerea la frig, umezeală, mai ales la curenții de aer rece în această perioadă. Foarte mulți pacienți se adresează cabinetului în urma expunerii curenților de aer rece din cauza aerului condiționat.

• Să respecte posturile, postura corectă în timpul somnului - se recomandă o pernă ortopedică, nu o pernă înaltă. 

• Să evite purtatul inegal de greutăți repartizate în ambele brațe. Le recomand să nu care mai mult de 4-5 kg într-o mână. 

• Să evite postura monotonă prelungită, statul foarte mult la laptop, calculator, statul prelungit în fața telefoanelor.

• Să respecte un program de exerciții de kinetoterapie măcar de două-trei ori pe săptămână, în limita timpului disponibil și să mai efectueze, dacă pot și dacă le place, ședințe de înot. 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=17DE25HElSM

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: