Nimeni nu ajunge la pace și liniște sufletească fără a trece prin lupta cu ispitele
Aşa cum războinicii câştigă medalii şi distincţii atunci când arată în mod repetat că sunt viteji şi că au spirit de sacrificiu, la fel şi noi, ca nişte luptători duhovniceşti, vom câştiga roadele strădaniilor noastre, după un război eroic, ce va dura mulţi ani. Cea mai sălbatică luptă va fi cea împotriva mândriei, cu toate formele şi manifestările ei – mânia, slava deşartă, răutatea, invidia...
Avva Isaac spune că atunci când omul se smereşte din suflet, el este înfăşurat de harul lui Dumnezeu.
Doreşti liniştea gândului şi a inimii şi nu o poţi găsi? Dar Însuşi Domnul ne spune unde şi cum trebuie să căutăm această pace, care este mereu o răsplată şi un mare dar al Său pentru cei care-I urmează: „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” (Matei 11, 29).
Dar nimeni nu poate ajunge la pace şi linişte sufletească decât prin lupta cu ispitele şi prin îndurarea cu răbdare a supărărilor. De altfel, Domnul a făcut acelaşi lucru înainte să moară pe Cruce. A fost batjocorit, defăimat, umilit, chinuit. Cu multă grijă, El a construit pentru noi un model de viaţă. A creat o imagine a vieţii Sale pe pământ pe care, prin luptă, trebuie să o urmăm cu toţii.
Citeşte cuvintele ascetice 48 şi 49 ale Avvei Isaac. De aici vei învăţa cât de necesare sunt ispitele şi că ele sunt îngăduite ca să ne întărim în războiul împotriva răului şi să dobândim experienţă duhovnicească. În fragmentele pe care ţi le-am recomandat, Avva Isaac se ocupă mai ales de ispitele duhului, dar ceea ce spune el acolo poate fi de folos şi pentru ispitele trupului.
Aşa cum războinicii câştigă medalii şi distincţii atunci când arată în mod repetat că sunt viteji şi că au spirit de sacrificiu, la fel şi noi, ca nişte luptători duhovniceşti, vom câştiga roadele strădaniilor noastre, după un război eroic, ce va dura mulţi ani. Cea mai sălbatică luptă va fi cea împotriva mândriei, cu toate formele şi manifestările ei – mânia, slava deşartă, răutatea, invidia... Atunci când le supunem pe acestea, câştigăm cea mai bună recompensă pe care am putea-o primi: pacea sufletului.
(Sfântul Macarie de la Optina, Poveţe duhovniceşti, Editura Egumeniţa, pp. 106-107)
Maica Domnului ne ocrotește și ne ajută, numai s-o rugăm!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro