Viața Sfintei Mucenițe Trifena

Vieţile Sfinţilor

Viața Sfintei Mucenițe Trifena

    • Viața Sfintei Mucenițe Trifena
      Sfanta Mucenita Trifena - miniatura din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul

      Sfanta Mucenita Trifena - miniatura din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul

Sfânta Muceniță Trifena îi învăța pe toți să părăsească deșertăciunile și se ruga lui Dumnezeu să-i întoarcă de la necredință.

Sfânta Muceniță Trifena a fost din cetatea Cizicului, care este așezată în Helespont, fiica a unui senator pe nume Anastasie și a Socratiei, care era creștină. Trifena a mărturisit pe Hristos, nu fiind târâtă de alții la judecată, ci singură s-a înfățișat, ocărând și batjocorind grozăviile cu care nebunilor și nepricepuților li se părea că cinstesc pe idolii lor.

Totodată învăța pe toți să părăsească deșertăciunile și se ruga lui Dumnezeu să-i întoarcă de la necredință. De aceea a fost aruncată la chinuri de Chesarie dregătorul. La sfârșit au aruncat-o la fiare care nu s-au atins de ea; dar un taur, venind, a lovit-o cu coarnele și a spintecat-o. Și spune tradiția că, acolo unde i s-a vărsat sângele, a izvorât o fântână cu apă curată, din care bând și femeile, cărora după naștere le pierea laptele, îndată dobândeau din nou lapte. Și nu numai la femei, ci și la dobitoace de parte femeiască, lipsite de lapte, se zice că dacă beau din apa aceea, le venea laptele.