O carte de vacanță pentru copii sau cum să înveți să iubești un Sfânt: Sfântul Serafim de Sarov

Tare. Tare m-a bucurat cartea Andreei Lemnaru, Viața Sfântului Serafim de Sarov (Ed. Nepsis, Timișoara, 2018, 56 pg.). Este autoarea textului – după Arhimandritul Lazarus Moore – și a ilustrațiilor.

O muncă de o fragilitate estetică remarcabilă, o iconografie realmente nouă, pusă la dispoziția copiilor – și nu numai, pentru  înțelege viața acestui Sfânt minunat, Serafim de Sarov. Pornind de la ideea că povestitorul este Nicolae Motovilov – care căuta răspuns la întrebarea: care este scopul vieții creștine? – suntem invitați să descoperim personajul din spatele răspunsului de geniu: Scopul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt!

Cuviosul, sărmanul Cuvios Serafim de Sarov. O poveste discret repovestită de Andreea Lemnaru care nu a ținut să șteargă din viața Cuviosului omenitatea sa, copilul ori adolescentul din care s-a înălțat Sfântul, omul lui Dumnezeu. Nu avem de a face cu un iconostas votiv al unei vieți, cu adevărat, de iconostas. Autoarea trece cuvintele în culori, în liniile desenului. Provoacă la mediație, la developarea propriei imagini pe care o crescuseși despre Sfânt. Carte cuminte, limpezită de un text bun. Carte liniștitoare, alternativă la toate nebuniile din benzile desenate ale noii culturi media pentru copii. Textul este abundent în semnificații. Veți citi despre cum a crescut, cum a cunoscut grija Maicii Domnului, cum a hrănit din lucrarea Duhului Sfânt sufletul său însetat de Împărăție.

Nu pot zice decât că tare m-aș fi bucurat să îl cunosc de mic pe Sfântul Serafim de Sarov. Să-l iau părtaș la joaca mea, la visările mele... Mă bucur însă că este la îndemâna – de fapt „îndelectura” – acestei generații de copii. Aș îndrăzni să spun că acest mic dar de desen și cuvânt al Andreei Lemnaru e un frumos dar de liniștire și pentru noi, părinții ori bunicii copiilor. Și pentru preoți, un sprijin de valoare în catehizarea sufletelor doritoare de sfințenie. Douăsprezece sfaturi prețioase ale Sfântului Serafim de Sarov readuc zâmbetul simplității într-o lume mascată în complicitatea cu necredința.

Sursa: tribuna.ro

De la același autor

Ultimele din categorie