Obezitatea accentuează simptomele artrozei
Obezitatea sau supraponderabilitatea au un efect biologic asupra articulațiilor, spune profesorul reumatolog Richard Treves, într-un articol de specialitate publicat în cotidianul francez "Le Figaro".
Cauzele obezității sunt multiple, de la un comportament alimentar problematic, până la sedentarism, efectele unor medicamente, tulburările hormonale sau factorii ereditari. Pentru a determina dacă o persoană este supraponderală sau obeză se claculează Indicele de Masă Corporală (IMC), un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. Astfel un IMC situat între 25 și 30 este specific supraponderalilor, iar dacă este peste 30, persoana în cauză este considerată obeză.
Studiile arată că o persoană supraponderală se confruntă cu un risc de 4-5 ori mai crescut de a dezvolta artroză, printr-un efect mecanic, dar și pentru că excesul de grăsime exercită un efect biologic asupra articulațiilor. De asemenea, gonartroza (artroza genunchiului), artroza degetelor și durerile lombare sunt frecvent legate de excesul de grăsime.
Referitor la artroza degetelor, medicul francez spune că la nivelul degetelor cauza o constituie nu doar excesul de greutate, ci și acumularea în țesuturile grase a unei substanțe numită citokină, care, prin deplasare, se instalează în articulații. Drept rezultat, țesutul adipos este un rezervor de substanțe generatoare de artroză.
De asemenea, acesta subliniază că slăbitul și exercițiile fizice ar trebui să fie obiectivele principale are persoanelor obeze și supraponderale care se confruntă cu artroza. Reducerea greutății corporale cu 10% ameliorează funcționarea articulațiilor cu mai mult de un sfert din forța acesteia. Se știe, de asemenea, că pierderea în greutate reduce durerea și poate întârzia sau evita operația chirurgicală: să slăbești 5 kilograme reduce cu 25% probabilitatea recurgerii la chirurgie.
Este important ca slăbitul să nu se producă brusc, ci încet, urmând un regim sub supraveghere medicală, iar în cazul persoanelor foarte obeze prin recurgerea la chirurgie bariatrică, care ar provoca pierderea a 30-40% din greutate pentru cei ce depășesc 120-130 de kg, condiția fiind ca după ieșirea din blocul operator să nu fie reluate vechile obiceiuri nesănătoase, alimentare și de viață.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro