Sute de pelerini la Hramul Mănăstirii Chrysopigi din Chania, Creta

7 Mai 2016 01:30 Ortodoxia în lume

Mănăstirea Chrysopigi din Chania, al doilea oraș ca mărime din Creta, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul Hramului Izvorul Tămăduirii, când sute de pelerine au pășit cu respect și credință pragul acestui așezământ monahal.

În prima zi de Vineri după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătorește anual Izvorul Tămăduirii, în amintirea minunilor săvârșite de Maica Domnului, cei bolnavi dobândind însănătoșire grabnică.

Ca și în ceilalți ani, Mănăstirea Chrysopigi din Chania, al doilea oraș ca mărime din Creta, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul Hramului, când sute de pelerine au pășit cu respect și credință pragul acestui așezământ monahal. Acesta a fost construit la mijlocul secolului al XVI-lea de către John Servieta Hanioti, doctor în medicină și filozofie, persoană importantă a timpului său, cu mare influență asupra societății din Chania.

În seara zilei de joi, 5 mai, Slujba Vecerniei și a Litiei a fost oficiată în sobor, condus de arhiereul locului. Slujba Sfintei Liturghii din Ziua Hramului, respectiv, vineri, 6 mai, a fost oficiată de asemenea, în sobor, fiind mai mulți preoți invitați și condus de arhiereul locului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Creta și Înaltpreasfințitul Părinte Damaschin Mitropolit de Kydonia și Apokoronas.

De-a lungul secolelor, Mănăstirea Chrysopigi din Chania a cunoscut perioade de înflorire și declin. A suferit multe invazii și atacuri din partea turcilor și germanilor care au ocupat Creta.

Alături de viața liturgică zilnică, astăzi, maicile se ocupă cu iconografia, pictura în frescă, sculptura în piatră, hagiografia, restaurarea cărților vechi și a icoanelor, legătoria și broderia bisericească, apicultura, fabricarea lumânărilor, tămâiei și a săpunului natural.

O altă activitate importantă a mănăstirii este publicarea de cărți. Cărțile care conțin cuvintele Sfântului Porfirie din Kavsokalyvia au fost traduse în mai mult de douăzeci de limbi.

De asemenea, mănăstirea a devenit larg cunoscută pentru acțiunile sale ecologice și de mediu. Maicile cultivă terenurile mănăstirii, folosind metode de agricultură ecologică. Produsele ecologice obținute în mănăstire oferă hrană pentru comunitate, dar pot fi achiziționate și de vizitatori. Uleiul de măsline bio este unul dintre produsele cele mai apreciate.  

Comunitatea calugărească dorește să contribuie la formarea unei conștiințe ecologice, prin programe de educație ecologică destinate elevilor, studenților, precum și altor grupuri de tineri.

Vasilica Onofrei, corespondență directă din Chania, Creta

GALERIE FOTO - Hramul Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Chrysopigi din Chania - Creta, 2016

Ultimele din categorie