Părintele Benone Dincă (1939–2023), păstor misionar și iubitor al muzicii bisericești

Cuvântul ierarhului

Părintele Benone Dincă (1939–2023), păstor misionar și iubitor al muzicii bisericești

Mesaj transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Benone Dincă, preot îmbisericit la Biserica Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal, Protoieria Sector IV Capitală, oficiată miercuri, 28 iunie 2023, ora 11:00, la Biserica Domnița Bălaşa, Paraclis patriarhal.

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de duminică, 25 iunie 2023, a venerabilului Părinte Benone Dincă, preot la Parohia Izvorul Nou, Protoieria Sector III Capitală, timp de 32 de ani, apoi, după pensionarea sa, în anul 2010, preot îmbisericit la aceeași parohie, după care, din anul 2012, la Biserica Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa, Paraclis patriarhal.

Părintele Benone Dincă s-a născut în urmă cu mai bine de opt decenii, la 22 aprilie 1939, în localitatea Policiori, comuna Scorțoasa din județul Buzău, fiind înfiat de la vârsta de 4 ani de binecredincioșii Constantin și Maria Dincă, din localitatea Gărăgău, comuna Vârtoapele, județul Teleorman, care l-au crescut cu multă dragoste și frică de Dumnezeu, ca pe propriul lor fiu. După absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, a continuat studiile la Seminarul Teologic Ortodox din București (1954–1959), apoi la Institutul Teologic din București (1959–1963).

S-a cununat, în ziua de 14 iulie 1963, cu domnișoara Georgeta Voinea, din București, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu trei copii: două fete, Elisabeta Costina și Georgeta Angela, și un băiat, Mihail Emanuel, care l-a urmat pe părintele Benone în slujirea Bisericii, fiind preot în Parohia Singureni din Episcopia Giurgiului.

Părintele Benone Dincă a îndeplinit multe ascultări și slujiri, în cadrul Bisericii, atât la Sfântul Altar, cât și în cadrul administrației bisericești: funcționar principal la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1964–1967), secretar tehnic al Comisiei pentru soluționarea litigiilor de muncă al Administrației Patriarhale (1965), membru al Coralei patriarhale (1959-1967), unde l-a avut dirijor pe regretatul profesor Nicolae Lungu, apoi președintele Consistoriului protopopesc al Protoieriei Sector III Capitală (1987-1991) și membru în Comisia de pictură bisericească (1994).

A fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Patriarh Justinian Marina, la data de 6 decembrie 1967, în Biserica Sfântul Nicolae - Ghica (Biserica Rusă) din București, apoi, patru zile mai târziu, la Mănăstirea Cernica, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Mironești, județul Giurgiu, unde a slujit timp de 11 ani, până în luna martie 1978, când a fost transferat, la cerere, la Parohia Izvorul Nou, din București.

Părintele Benone Dincă a fost un foarte bun cântăreț, ucenic al marelui compozitor Nicolae Lungu, fiind membru fondator al Coralei Te Deum Laudamus, în care a activat între anii 1990-2006, găzduind vreme de șapte ani, în biserica pe care a păstorit-o, repetițiile acestei corale.

Poate că nu este întâmplător că Părintele Benone s-a mutat din această viață, tocmai în acest an, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), mergând să-L slăvească pe Dumnezeu în Împărăția cea veșnică.

Viața Părintelui Benone Dincă este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, prin multiplele sale misiuni, însă ocupându-se cu predilecție de promovarea valorilor şi frumuseţilor spiritual-artistice ale muzicii religioase româneşti şi universale.

Părintele Benone Dincă a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, un păstor luminos și jertfelnic, care a slujit Biserica în toată viața sa.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Benone Dincă și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul slujitorilor din Ceruri, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Citește despre: