Părintele Nicolae Burlan (1953 – 2020), slujitor harnic și jertfelnic al Bisericii lui Hristos
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Nicolae Burlan, preot îmbisericit și fost preot paroh la Parohia Sfânta Vineri-Drumul Taberei, Protoieria Sector VI Capitală, săvârşită marți, 8 decembrie 2020, ora 11:00, la biserica Sfânta Vineri-Drumul Taberei din București:
Am aflat cu multă tristețe vestea trecerii din această viață, la vârsta de 67 de ani, a Părintelui Nicolae Burlan, preot îmbisericit la parohia Sfânta Vineri – Drumul Taberei, Protoieria Sector VI Capitală, fost preot paroh și ctitor al noii biserici monumentale.
Dumnezeu l-a chemat la Sine la vârsta de 67 de ani, în dimineața zilei de 6 decembrie 2020, de sărbătoarea ocrotitorului său spiritual, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Părintele Nicolae Burlan s-a născut în data de 18 ianuarie 1953, în satul Slon, comuna Cerașu, județul Prahova. După școala generală, tânărul Nicolae a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox (1968 – 1973) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (1973 – 1977).
S-a căsătorit în anul 1974 cu domnișoara Romelia Roșca, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu două fiice, Laura Nicoleta și Grațiela Oana.
A fost hirotonit diacon în data de 6 noiembrie 1974, în biserica Mănăstirii ilfovene Cernica, iar preot în data de 8 noiembrie 1974, în biserica fostei Mănăstiri Mihai Vodă din București.
Şi-a început activitatea preoţească în parohia Slon, Protoieria Vălenii de Munte, începând cu data de 15 noiembrie 1974, unde s-a remarcat printr-o bogată activitate administrativ – gospodărească și pastoral – misionară.
Printre lucrările realizate la această parohie, amintim consolidarea și repararea capitală a bisericii și efectuarea picturii din nou, care fusese grav afectată de cutremurul din 4 martie 1977.
Începând cu data de 15 aprilie 1996, părintele Nicolae Burlan a fost numit preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe–Capra, Protoieria Sector II Capitală.
În anul 1998 a fost înființată parohia Sfânta Vineri-Drumul Taberei, în Protoieria Sector VI Capitală, părintele Nicolae Burlan fiind învestit în funcția de preot paroh și primind ascultarea sfântă de a construi noua biserică.
Piatra de temelie a bisericii parohiale de zid a fost pusă în ziua de 29 septembrie 2002, de către vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, iar peste cinci ani, în ziua de 11 noiembrie 2007, am săvârșit personal slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Aceasta a fost prima biserică din Capitală, pe care am sfințit-o în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Pictura impunătorului lăcaș a fost finalizată recent.
În paralel cu edificarea sfintei biserici, tot sub coordonarea părintelui Nicolae Burlan, au fost implementate mai multe proiecte administrative, în cadrul parohiei fiind sfințită o capelă mortuară și un centru social-cultural, dedicat tinerilor din comunitate.
Pentru bogata activitate desfășurată, părintele Nicolae Burlan a fost hirotesit iconom stravrofor în anul 1994, iar anul acesta (2020) i-am conferit ordinul Sfântul Antim Ivireanul pentru clerici, în semn de recunoştinţă pentru cei 45 de ani de activitate pastoral-misionară în demnitatea preoțească.
Astăzi, îi acordăm, post mortem, ordinul Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, pe care intenţionam să i-o oferim cu ocazia sfinţirii picturii bisericii monumentale.
Concomitent cu frumoasa lucrare administrativ-edilitară realizată, părintele Nicolae Burlan a organizat şi păstorit o comunitate parohială unită şi activă, care a rodit numeroase proiecte duhovniceşti şi culturale. Ca păstor de suflete, el a arătat că omul, care are drept scop înfăptuirea binelui spre folosul semenilor, este binecuvântat și ajutat de Dumnezeu.
Părintele Nicolae Burlan rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, ca fiind un preot de vocație, administrator bun și harnic, ctitor al uneia dintre cele mai frumoase biserici din Capitală. Activitatea sa este o pildă de urmat pentru toți slujitorii Bisericii, fiind un model de hărnicie și jertfelnicie, un preot entuziast și responsabil.
În aceste momente grele pentru familie și comunitatea parohială pe care a păstorit-o, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel ce este Învierea şi Viaţa, să odihnească sufletul robului Său, preotul Nicolae, împreună cu fericiții și pururea pomeniții ctitori ai sfintelor Sale biserici, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu arhierești binecuvântări și părintești condoleanțe pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
PS Ignatie, Episcopul Hușilor: „Să fim cu mai multă luare aminte și concentrare la haina sufletului nostru”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro