Patriarhul îl felicită pe Arhiepiscopul Timotei al Aradului la aniversarea de 85 de ani
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Arhiepiscopului Timotei al Aradului cu ocazia împlinirii a 85 de ani.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a născut la Timişoara, în data de 4 iunie 1936 şi a primit la botez numele Traian. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1957. Tot la Bucureşti, având coordonator pe renumitul patrolog Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman, a urmat cursurile de doctorat, iar în anul 1973 a susţinut teza: „Doctrina hristologică a Sfântului Chiril al Alexandriei”.
În perioada studiilor doctorale, a efectuat stagii de specializare în Elveţia, la Facultatea de Teologie din Neuchatel, în anul 1967, apoi la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi la Facultatea de Teologie din Frieburg (1971-1972). În 24 iunie 1969, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, primind numele Timotei.
La recomandarea Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului, în 15 decembrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul de „Lugojanul”, fiind instalat la Timişoara, în data de 7 februarie 1976.
În data de 30 septembrie 1984, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în demnitatea de Episcop al Aradului, fiind întronizat în data de 2 decembrie 1984.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a înnoit şi a intensificat viaţa duhovnicească din mănăstiri şi parohii, precum şi activitatea culturală a eparhiei. A iniţiat şi a susţinut construirea a peste 70 de biserici şi a supravegheat restaurarea a peste 450 de lăcaşuri de cult, multe dintre ele fiind monumente istorice.
Ample lucrări de restaurare s-au desfăşurat la întregul ansamblu arhitectonic de la mănăstirea Gai, unde a fost construită o biserică nouă, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, pe care, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii noastre, am sfinţit-o personal în data de 25 septembrie 2011. A înfiinţat o Facultate de Teologie Ortodoxă şi un Seminar Teologic Ortodox şi a dezvoltat o intensă activitate social-filantropică.
Însă, între toate aceste frumoase realizări, cea mai de seamă rămâne ctitorirea noii Catedrale Arhiepiscopale din Arad, cu hramurile Sfânta Treime şi Sfântul Ierarh Nicolae, prima catedrală episcopală ortodoxă începută, finalizată și târnostită în România, după căderea regimului comunist.
Împreună cu alţi ierarhi am săvârşit târnosirea ei în data de 6 decembrie 2008. Pictura Catedralei „Sfânta Treime” din Arad a fost sfințită duminică, 9 decembrie 2018, de către un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
În anul 2009, la propunerea noastră şi cu aprobarea Sfântului Sinod, Episcopia Aradului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei la demnitatea de Arhiepiscop.
Astăzi, la vârsta de 85 de ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei se bucură de roadele activităţilor sale administrative, culturale şi misionare, fiind receptiv mereu în promovarea noilor proiecte pastorale și misionare ale Bisericii în societate.
Ca fiu al plaiurilor bănățene, Înaltpreasfinţia Sa cunoaşte bine atât frumusețile şi valorile spirituale ale acestor ținuturi româneşti străbune, cât şi dificultățile pastoraţiei într-o zonă multietnică şi multiconfesională.
Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos, îl felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei pentru rodnica sa activitate şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulţi şi fericiți ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
„Sufletul multor pelerini este numai foame și sete, râvnă și dor după Dumnezeu” – IPS Teofan
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro