Păzirea de duhul deprimării
Dacă cineva ne face să săvârșim ceva rău sau spune ceva ce ne mâhnește – de pildă vreun om bătrân sau bolnav, sau vreun ieșit din minți – nu te mâhni, ci mai curând ajută-le.
Să-ți faci semnul crucii mai des, fiindcă te păzește ca un lacăt pe ușă. Mântuiește-te și te apără cu puterea cinstitei și de viață dătătoarei Cruci.
Pe umărul nostru stâng stă un demon, iar pe cel drept un înger păzitor. Fiecare om are cărțile sale: în una se scriu păcatele și în cealaltă faptele bune.
Dacă cineva ne face să săvârșim ceva rău sau spune ceva ce ne mâhnește – de pildă vreun om bătrân sau bolnav, sau vreun ieșit din minți – nu te mâhni, ci mai curând ajută-le. Trebuie să ajutăm pe bolnavi cu toată silința și să-i iertăm, orice ar zice sau ar face.
Fiecare casă trebuie să aibă o odaie îndreptată spre răsărit (ca un paraclis), cu o masă – altarul de rugăciune al lui Dumnezeu. Și la ea să nu se mănânce și să nu se bea. (Dreapta Matrona cea Oarbă de la Moscova)
(Cerească Înțelepciune de la cei de Dumnezeu luminați Dascăli despre Cum să biruim deprimarea, ediția a 2-a, traducere de Constantin Făgețan, Editura Sophia, București, 2008, pp. 108-109)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro