Pentru iubitorii de munte: Mănăstirea Sihăstria Tarcăului
Pentru iubitorii de munte, comuna Tarcău este un bun popas înainte de a începe un traseu mai de amploare. În acest articol veți descoperi câteva trasee ce pornesc chiar de la Mănăstirea Sihăstria Tarcăului sau din apropierea acesteia, destinate în special celor rezistenți la urcuș, pentru că niciunul nu se parcurge în mai puțin de șase ore.
Ascunsă în inima muntelui, într-o poiană deschisă, la margine de pădure, Mănăstirea Sihăstria Tarcăului este înconjurată de codri de liniște și taină. Așezarea monahală este situată pe Valea Tarcăului, la mai mult de 15 kilometri de confluența acestui râu cu apa Bistriței, între localitățile Brateș și Ardeluța. Și valea pârâului Bolovăniş, cu a sa frumoasă cascadă, este aproape - urmată de un interesant sector de chei săpat în gresie masivă.
Mai sus de Mănăstirea Sihăstria Tarcăului este satul Ardeluţa, după care, la 24 de kilometri de la intersecţie, pe drumul forestier din stânga, se poate urca spre Vârful Goşmanu (1305 metri) şi rezervaţia forestieră cu acelaşi nume, cu molizi, brazi și fagi seculari, de dimensiuni impresionante.
Invitație la drumeție prin munți
În apropierea Mănăstirii Sihăstria Tarcăului se mai înalță două piscuri: Vârful Ardelea (1588 de metri altitudine) şi Vârful Tărhăuş (1662 de metri).
Căi de acces: Piatra Neamţ – Viişoara – Pângăraţi – Straja – Tarcău – Cazaci – Brateş – Mănăstirea Sihăstria Tarcăului. Totodată, mănăstirea se află în apropierea orașului Bicaz.
Distanţe: Piatra Neamţ – DN15 – 24 km – comuna Tarcău (drum destul de bun) – 16 km – Mănăstirea Sihăstria Tarcăului (asfaltat în majoritate, parţial drum forestier)
Pentru iubitorii de munte, comuna Tarcău este un bun popas înainte de a începe un traseu mai de amploare. Iată și câteva trasee ce pornesc chiar de la Mănăstirea Sihăstria Tarcăului sau din apropierea acesteia, destinate în special celor rezistenți la urcuș, pentru că niciunul nu se parcurge în mai puțin de șase ore:
- Satul Brateș – valea Pascu – vârful Murgoci – Poiana Gitioana – Valea Cichivei – Gura Bolovănișului;
- Mănăstirea Sihăstria Tarcăului – Valea Cichivei – Poiana Gitioana – Valea Nechitului – satul Nechit (aici se află Mănăstirea Nechit);
- Satul Brateș – Valea Pascu – Vârful Murgoci – Vârful Herman – Gura Tarcăului.
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro