Postul, prin ochii cititorilor noștri

„Ce este postul? Postul nu stă atât în înfrânarea de la mâncare, cât în înfrânarea de la gânduri necurate – să postim de gânduri!”. Plecând de la cuvintele Starețului Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, i-am întrebat pe cititorii Doxologia.ro, pe paginile de Facebook și Instagram, ce înseamnă postul în viața lor.

Ce reprezintă postul în viața voastră?

Iată câteva dintre răspunsurile oferite de către cititorii Doxologia.ro, pe paginile de Facebook și Instagram:

 „În opinia mea, postul este o jertfă de sine, o îndepărtare de cele lumești și o apropiere de cele cerești. De asemenea, postul mai este un exercițiu  al voinței și o stavilă pusă în fața delăsării spirituale care îl caracterizează pe om.” (Eduard)

 „Postul nu este doar o înfrânare de la mâncare. Degeaba postim dacă sufletul nostru este încărcat de patimi. Postul este cu precădere o curățire înterioară.” (Veronica)

 „Pentru mine postul înseamnă binecuvântare și faptul că am mai mult timp să mă ocup de rugăciune, de milostenie, de sufletul meu. Mă simt eliberată de griji când postesc.” (Liliana)

 „Postul este perioada când privim și ne gândim la toate faptele săvârșite, la cât de mult am păcătuit și ne putem spovedi și ne cere iertare. Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!” (Stilpea)

 „Postul este înfrânarea tuturor poftelor, tămăduirea sufletului și a trupului, să fii mai iertător. Doamne ajută-ne să ne putem concentra asupra rugăciunii!” (Rodica)

 „«Spune-mi ce mănânci, ca să îți spun cum te rogi», spunea un sfânt părinte. Dacă mâncăm detoate și nu ne înfrânăm, nu avem cum să gândim frumos. Cu adevărat înaintea postului de bucate este cel de păcate!” (Alin)

 „Cred că postul spiritual fără cel de mâncare nu are valoare și invers.” (Simona)

 „Postul este înfrânare și recunoștință.” (Gabriel)

De la același autor

Ultimele din categorie