O nouă apariție editorială la Doxologia – „Slujba Sfintei Mironosițe Maria Magdalena”

La Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a apărut un nou titlu: „Slujba Sfintei Mironosițe Maria Magdalena” de Cezar Florin Cocuz. 

Cartea, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost tradusă din limba greacă de Laura Enache.

Lucrarea cuprinde, în prima parte, textul liturghic al „Slujbei Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena”, iar în a doua parte, aranjamentul muzical al cântărilor de la Vecernia Mare şi Utrenia Slujbei. Textul liturgic care stă la baza slujbei este alcătuit la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos, fiind completat cu stihiri din slujba Sfintei din Mineul Românesc şi diortosit de Arhim. Dosoftei  Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Cântările au fost îngrijite, tehnoredactate şi compuse de Cezar Florin Cocuz.

„În aceste zile în care avem binecuvântarea ca sfintele moaște ale Mironosiței Maria Magdalena să se afle la închinare alături de cele ale Sfintei Parascheva este important să dăm acest semnal al apariției unei cărți cu slujba Sfintei Maria Magdalena apărute și diortosite pentru prima dată în limba română. (…) Cezar Florin Cocuz, protopsalt la Mănăstirea «Sfinții Trei Ierarhi», nu este la prima asemenea lucrare de creație; și de la strana Mănăstirii încearcă, pe de o parte, să urmeze tradiția marilor psalți nu doar ca să îmbunătățească o tehnică vocală ci ca să recupereze o tradiție adevărată a muzicii bizantine, și, pe de altă parte, să insufle prin cântare un duh de dreaptă slăvire lui Dumnezeu și Sfinților săi”, a menționat Arhim. Nichifor Horia, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și Starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

Cezar Florin Cocuz a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași , iar de peste 11 ani este protopsalt în strana bisericii Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. A publicat mai multe lucrări de muzică bisericească, cum ar fi: Paraclisul și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, Slujba mutării moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Paraclisul și Acatistul Sfântului Sava cel Sfințit. În anul 2014 a obținut premiul întâi la Concursul Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul” – ediția a VII-a, la Secțiunea Compoziție muzicală. Ca solist a imprimat albumele muzicale Ofrandă muzicală - Cântări psaltice din vremea sfinților domnitori Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Acatistul Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul.

De la același autor

Ultimele din categorie