Primul lucru pe care ești dator să-l ceri în rugăciune este iertarea celor care-ți fac necazuri

Cuvinte duhovnicești

Primul lucru pe care ești dator să-l ceri în rugăciune este iertarea celor care-ți fac necazuri

    • Primul lucru pe care ești dator să-l ceri în rugăciune este iertarea celor care-ți fac necazuri
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Primul lucru pe care ești dator să-l ceri în rugăciune este iertarea fratelui tău. În acest fel, inima ta se va înmuia, ținerea de minte a răului va pleca și va răsări iubirea.

Ai îngăduit nepăsării tale să intre, să prindă rădăcini și să dezvolte în suflet microbul urii față de fratele tău, despre care spui că „nu-l înghiți”. Așadar, va trebui să realizezi că ești bolnav sufletește și, ca să te însănătoșești, va trebui să iei medicamentul potrivit, căci printr-un leac greșit boala nu se vindecă. Hristos, ca Doctorul desăvârșit al sufletelor și al trupurilor noastre, îți dăruiește „rețeta” desăvârșită. Deci „citește-o” cu atenție și pune în aplicare îndrumările Lui mântuitoare, spre propriul tău folos!

Rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri!” (Luca 6, 28). Primul lucru pe care ești dator să-l ceri în rugăciune este iertarea fratelui tău. În acest fel, inima ta se va înmuia, ținerea de minte a răului va pleca și va răsări iubirea. Un așa mare medicament este rugăciunea! De aceea, și arhiereul Samuel spunea din experiență: „Nu-mi voi îngădui să fac înaintea Domnului păcatul de a înceta să mă rog pentru vrăjmașii mei” (I Regi 12, 23).

(Arhimandritul Vasilios BacoianisNu te mai suport! – Arta împăcării cu tine însuți și cu ceilalți, traducere din limba greacă de Pr. Victor Manolache, Editura de Suflet, București, 2011, pp. 92-93)