Procesiune pe calea sfinţilor (2005)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Procesiune pe calea sfinţilor (2005)

Pentru a participa la procesiunea cu moaştele Cuv. Parascheva, sute de pelerini au umplut ieri până la refuz curtea Mitropoliei. În jurul orei 9.00, după ce s-a citit un fragment din Acatistul Sf. Cuv. Parascheva, în prezenţa celor patru ierarhi, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Prea Sfinţitul loachim Băcăuanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, opt arhimandriţi au luat pe umeri racla cu moaştele Sf. Parascheva, pornind procesiunea. În glas de clopote, sunet de toacă şi imn de slavă, Sfânta Parascheva a fost purtată pe străzile laşului în cea mai mare procesiune de după 1947.

În fruntea procesiunii au păşit zeci de măicuţe şi călugări de la mănăstirile ieşene, care au bătut toaca, chemând poporul la rugăciune. Ele au fost urmate de preoţii care au purtat icoanele Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Andrei şi a Sf. Ier. Dosoftei. Corul Seminarului „Sf. Vasile cel Mare" din Iaşi a cântat pe tot traseul troparele celor patru sfinţi. Racla Sfintei Cuv. Parascheva a fost însoţită de P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, de P.S. loachim Băcăuanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, şi de un sobor de aproximativ 80 de preoţi. Pelerinii au atins busuioc şi flori de racla Sfintei pentru a primi „vindecare". În faţa Bisericii „Sf. Ap. Andrei", acolo unde zeci de credincioşi aşteptau să se alăture pelerinilor, a fost oficiată o scurtă ectenie.
Procesiunea a continuat pe Str. Palat, îndreptându-se spre Biserica „Sf. Nicolae" - Domnesc. Aici, I.P.S. Mitropolit Daniel, îm-preună cu I.P.S. Mitropolit Panteleimon şi cu protopopi din Arhiepiscopia Iaşilor, preoţi şi diaconi, cărora li s-a alăturat delegaţia din Grecia, a întâmpinat pe credincioşii veniţi în procesiune.
La Crucea Eroilor din faţa bisericii, într-un solemn ceremonial religios a avut loc întâlnirea celor doi sfinţi: Cuv. Parascheva însoţită de sute de credincioşi şi Sf. Ap. Pavel urmat îndeaproape de cei doi ierarhi I.P.S. Daniel şi I.P.S. Panteleimon.

laşul - „plămânul duhovnicesc al României"

După acest scurt moment liturgic, I.P.S. Mitropolit Panteleimon de Veria a citit mesajul Prea Fericitului Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei şi Primat al întregii Elade, care a mulţumit I.P.S. Daniel pentru iniţiativa de a uni cele două popoare prin întâlnirea sfinţilor: „Manifestarea religioasă de astăzi reprezintă încă o verigă în lanţul de aur al relaţiilor frăţeşti dintre cele două popoare. Aducerea dintr-un loc în altul şi închinarea la moaştele sfinţilor Bisericilor noastre reprezintă cea mai înaltă exprimare a credinţei şi a evlaviei poporului lui Dumnezeu, şi aceasta într-un mod îndreptăţit, pentru că sfinţii sunt fii aleşi ai bisericii şi ai lui Hristos care, fie prin moarte martirică, fie prin asceză, au ajuns la starea de îndumnezeire după har, lucru care se transmite şi asupra moaştelor". În finalul cuvântului, P.F. Hristodoulos a numit laşul „plămânul duhovnicesc al României".
I.P.S. Mitropolit Daniel i-a mulţumit I.P.S. Panteleimon pentru mesajul transmis şi pentru darul făcut anul acesta de Biserica Greacă la hramul Cuv. Parascheva, amintind rolul Sf. Ap. Pavel în unirea naţiunilor, dar şi despre faptul că acesta este iubit foarte tare în Grecia: „O mare bucurie aţi făcut prin aducerea moaştelor Sf. Ap. Pavel la Iaşi mai ales că Sf. Ap. Pavel este învăţătorul nostru, al tuturor, primul după Mântutorul Iisus Hristos. El a legat adevărul Evangheliei de contextul etniilor, neamurilor, naţiunilor şi de aceea este şi numit "Apostolul Neamurilor". De asemenea, bucuria este mare pentru că Înalt Prea Sfinţia Voastră sunteţi în Grecia Mitropolitul care poate-l iubiţi cel mai mult pe Sf. Ap. Pavel. Niciunde în Grecia nu s-a mai desfăşurat 11 ani, fără întrerupere, câte un congres internaţional  academic şi, în acelaşi timp, duhovnicesc, dedicat Sf. Ap. Pavel. Este, de asemenea, important să vedem că Înalt Prea Sfinţia Voastră, numiţi Biserica din Veria, întemeiată de Sfântul Apostol Pavel, ca fiind Biserica apostolică, iar Vima, altarul din Veria, simbolul credinţei greceşti, al credinţei ortodoxe, în general şi al preţuirii Sf. Ap. Pavel”.
I.P.S. Daniel a amintit pelerinilor şi despre canonizarea Sf. Ierarh Dosoftei,  care “a fost un misionar pentru  Biserica Ortodoxă Română,  inspirat de Sfântul Apostol Pavel”, dar şi despre venirea la Iaşi a P.F. Părinte Patriarh Teoctist.
Apoi, din nou, în procesiune, moaştele celor doi sfinţi au fost purtate pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care au fost aşezate pe un baldachin pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane.

(Narcisa Balaban şi Monica Dumitrescu - Ziarul Lumina, 13 octombrie 2005)