Procesiunea de Florii de la Iași a reunit în rugăciune peste 1500 de credincioși
Sâmbătă, 27 aprilie, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim, peste 1500 de credincioși, împreună cu 60 de preoți din protopopiatele din Iași, au luat parte la tradiționala Procesiune de Florii. Aceasta s-a desfășurat pe traseul: Biserica Bărboi – Biserica „Sfântul Sava” – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană din Iași.
Începând cu ora 15:00 a fost săvârșită slujba Vecerniei la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi, de către Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, iar de aici, începând cu ora 16:00, s-a plecat în procesiune către Catedrala Mitropolitană, cu două opriri: la Biserica „Sfântul Sava” și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.
Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde pelerinii au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Înaltpreasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de folos duhovnicesc în care a explicat că procesiunea este o mărturisire de credință:
Ieșim pentru o clipă din sfera bisericilor noastre și, cu icoane, cu prapori, cu clopote, iată, preoți în veșminte, ieșim pe străzile orașului. Ieșim pentru a ne mărturisi credința noastră. Ieșim pentru a arăta că ne apropiem astăzi, de slăvita sărbătoare de mâine, de săptămâna viitoare. Și printr-o procesiune precum aceasta, cerem ajutorul lui Dumnezeu, să păzească cetatea noastră. Pentru că nu mai avem acum popoare care vin asupra noastră, însă avem alți dușmani, alte dușmănii, pentru care cerem lui Dumnezeu, inclusiv printr-o procesiune ca aceasta, să ne păzească. Și cei mai mari dușmani, e bine să recunoaștem, suntem chiar noi – prin lipsa de credință, prin lipsa de nădejde, prin lipsa de dragoste, prin lipsa de iertare. Pentru acestea avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Să ne dea Cerul putere pentru a rămâne noi, creștinii, pe cale, pentru a lupta împotriva păcatului din noi și pentru a fi atenți la năvălirile în duh sau în trup care vin asupra noastră. Să avem nădejdea în Dumnezeu!
Potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Iașilor, „Pelerinajul stâlpărilor” de la Iaşi se bucură de o tradiţie seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau Floriile. Vechimea lui se pierde în trecut, necunoscându-se data exactă a apariţiei acestui frumos obicei creştin. În mod cu totul tangenţial se pomeneşte de el prin diverse însemnări, însă se ştie precis că a fost întrerupt în anul 1947 până în 1990, când, în luna martie, un grup de preoţi a hotărât să reintroducă firul acestei preafrumoase tradiţii din municipiul Iaşi.
(Foto) O plimbare specială prin centrul orașului – Pelerinajul de Florii de la Iași, 2024
(Video) IPS Teofan: „Prin procesiune cerem ajutorul lui Dumnezeu să păzească cetatea noastră”
(Video) Procesiunea de Florii de la Iași a reunit în rugăciune peste 1500 de credincioși