Programul de urmărire a gravidelor

Stil de viaţă

Programul de urmărire a gravidelor

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de sarcină este programul de urmărire a gravidelor. Monica Titianu, medic primar obstetrică-ginecologie la Policlinica Providența, a detaliat, un model de program, pe tot parcursul sarcinii, câte ecografii sunt necesare în timpul acesteia și ce analize ar trebui să facă o femeie însărcinată.

În primele trei luni de sarcină (până în săptămâna a 12-a) pacienta trebuie să facă două lucruri:

- un examen ecografic de confirmare a sarcinii intrauterine – prin examinare endovaginală se confirmă prezența sarcinii și a activității cardiace embrionare;

- pachetul mare de analize: hemoleucogramă, glicemie, uree, creatinină, TGO, TGP, examen general de urină, grup sanguin şi Rh, HIV, RBW, hepatitele, complexul TORCH, cultură secreţie vaginală cu antibiogramă.

Între 11 și 13 săptămâni de sarcină se efectuează primul examen morfologic ecografic (măsurare pliu nucal) şi testul combinat de screening de prim trimestru pentru a depista riscul de sindroame genetice ale embrionului (dublu test). Examenele se fac în aceeaşi zi sau în zile consecutive. Este momentul când se poate aprecia riscul de hipertensiune indusă de sarcină prin examinare Doppler a fluxului la nivelul arterelor uterine.

De asemenea, gravida trebuie să aibă o vizită în fiecare lună la medicul obstetrician cu examene de sânge şi urină repetate în funcţie de situaţie, iar dacă Rh-ul este negativ există un examen în plus care se face lunar – anticorpii antiRh.

A treia ecografie de specialitate este între 16 şi 18 săptămâni de sarcină, când se indică şi efectuarea celui de-al doilea test combinat – triplu test cu rol de a depista din nou, riscul de sindroame genetice.

Examenul morfologic de trimestrul II (ecografie de nivel II-B) se va efectua între 21 şi 24 săptămâni de sarcină. La această examinare se efectuează biometria fetală şi se vizualizează în detaliu anatomia fetală. Se notează localizarea placentei, anomaliile de cordon sau lichid amniotic. La acest moment se apreciază riscul de naştere prematură prin măsurarea lungimii colului uterin. Este posibilă uneori reexaminarea pacientei pentru completarea morfologiei dacă la examenul inițial fătul nu a stat într-o poziție favorabilă și nu au putut fi vizualizate detalii anatomice importante.

La gravidele supraponderale sau cu un câștig important de greutate pe parcursul sarcinii se va recomanda testul de toleranță la glucoză (75g) între săptămânile 26 și 28 de sarcină. Acesta va depista riscul de diabet gestațional.

Următorul examen ecografic de specialitate va fi la 32-33 săptămâni de sarcină când se va efectua examenul Doppler – se măsoară rezistențele vasculare în cordonul ombilical, fluxurile sanguine și se apreciază riscul de întârziere de creştere intrauterină.

Ultimul examen ecografic de specialitate se efectuează între 36 și 38 săptămâni de sarcină și „conține” profilul biofizic fetal, greutatea fătului, localizarea placentei, cantitatea de lichid amniotic. Tot acum se discută cu medicul obstetrician opțiunile de naștere (naturală sau cezariană) și data probabilă de naștere.

De asemenea, un lucru foarte important pe care pe care trebuie să îl știe fiecare gravidă: să aducă dosarul de sarcină la fiecare programare.

Dr. Monica Titianu este medic primar la Policlinica Providența, unde are program marți și joi începând cu ora 13.00. Având contract cu CAS Iași, pacienții pot face progrămări prealabile la unul dintre numerele de telefon 0232215940, 0729292897 sau prin e-mail:  programari.policlinica@providentamedical.ro.

Policlinica Providența a achiziționat recent un ecograf nou, performant, pentru cabinetul de obstetrică-ginecologie, cu care se pot face ecografii ginecologice și obstetricale de înaltă calitate 3D și 4D, precum și noi măsurători pentru femneile însărcinate, care până acum nu erau posibile.

Pacientele interesate vor putea beneficia, începând cu luna septembrie, de trei pachete noi, la numai 150 lei fiecare:

  • Consultație + Ecografie mamară;
  • Consultație + Ecografie endovaginală;
  • Ecografie mamară + Ecografie endovaginală.

De asemenea, pacientele însărcinate pot efectua la noi morfologia fetală la prețul de 150 lei. Această ecografie se recomandă a fi făcută în săptămânile 22-24 de sarcină.

Citește despre: