Regimul alimentar al persoanelor cu ulcer varicos

Stil de viaţă

Regimul alimentar al persoanelor cu ulcer varicos

    • Regimul alimentar al persoanelor cu ulcer varicos
      Regimul alimentar al persoanelor cu ulcer varicos

      Regimul alimentar al persoanelor cu ulcer varicos

După primele semne de varice şi de ulceraţii varicoase se adoptă un regim alimentar de cruţare timp de 2-3 săptămâni, numai cu lichide (ceaiuri, sucuri de legume) şi crudităţi. În aceste zile sunt interzise carnea de porc, raţă şi gâscă, grăsimile animale, mezelurile, cârnaţii, afumăturile, conservele şi sosurile.

În regimul alimentar, sunt indicate legumele bogate în vitamine naturale (ardei, tomate, salată, castraveţi, pătrunjel, mărar, ridiche, vinete) asezonate cu ulei de măsline. Prin conţinutul bogat în apă, aceste legume hidratează ţesuturile, iar antioxidanţii protejează venele.

Bune rezultate dau amestecurile de sucuri cu sfeclă roşie (300 ml), morcov (200 ml), varză albă (100 ml) mere roşii (100 ml), ţelină (50 ml) şi cartofi cruzi (20 ml), care se consumă în 3-4 reprize, timp de două zile pe săptămână, în cure de două luni. Consumul de tomate reduce vâscozitatea sângelui şi, implicit, riscul de tromboză şi ateroscleroză.

Supa de arpagic sau de praz are acţiuni anticoagulante, evitând accidentele vasculare cerebrale sau hematoamele interne, care pot să apară după loviri, căderi sau agresiuni fizice (se consumă de două ori pe zi câte 200 ml supă).

Să nu fie neglijate fructele de pădure (afine, zmeură, coacăze, mure), precum şi cireşe, vişine, caise, struguri, mere, bogate în flavonoizi roşii şi purpurii.

Sunt deosebit de eficiente curele de 4-5 săptămâni cu citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi), bogate în vitamine, nutrienţi şi flavonoizi care ajută la menţinerea rezistenţei şi elasticităţii pereţilor venelor.

Necesarul proteic poate fi asigurat printr-un grătar din carne slabă, peşte şi ouă fierte, pentru consolidarea masei musculare şi buna funcţionare a reţelei venoase. Sunt recomandate numai grăsimile polinesaturate, care conţin acizi graşi de tip Omega-3. Acestea se găsesc în peşte (macrou, heringi, păstrăv), care se mănâncă servit cu legume de 2-3 ori pe săptămână.

Pentru menţinerea sănătăţii venelor se recomandă un consum zilnic de alimente bogate în fibre (cereale integrale, tărâţe, orez nedecorticat, hrişcă bogată în rutină, fasole, legume frunzoase, mere, pere), având efecte de prevenire a constipaţiei şi de evitare a presiunii intestinelor asupra venelor.

Se continuă cu o alimentaţie vegetariană, strict hiposodată, combinată cu produse lactate. Treptat se intră într-o dietă normală. Este bun un regim bogat în usturoi (2-3 căţei pe zi), ceapă crudă şi pătrunjel proaspăt, consumate dimineaţa pe stomacul gol, având rol în prevenirea trombozei. Se includ şi alimentele care previn constipaţia şi obezitatea.

Efecte evidente va avea complexul de vitamine, în primul rând vitamina E din germeni de grâu, uleiuri vegetale, nuci, alune, care asigură reducerea varicelor şi subţierea sângelui până la vindecare. Celelalte vitamine necesare (A, B, C, PP, K) şi sărurile minerale (K, Fe, Mn etc.) sunt asigurate zilnic cu sucuri de morcov şi sfeclă roşie, germeni de grâu, borş de tărâţe şi drojdie de bere uscată (2-3 linguriţe pe zi)

Oţetul de mere are proprietăţi astringente şi conţine flavonoizi care reduc inflamarea venelor (se iau câte două linguriţe oţet diluat în 200 ml apă, dimineaţa pe stomacul gol). Necesarul de lichide este de minimum 1,5-2 litri/zi.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: