Regimul de viaţă în bolile venelor
Pentru a preveni apariţia şi extinderea bolilor venoase este necesară schimbarea stilului de viaţă şi aplicarea unui ansamblu de măsuri, cu şanse reale de recuperare.
În acest scop se va evita statul prelungit în picioare sau şezând, fără mişcare. La poziţia şezut pe scaun se va evita încrucişarea picioarelor, iar marginea scaunului să nu stranguleze fluxul sangvin. Programul lung de lucru, la birou, la calculator sau acasă la televizor, va fi întrerupt cu pauze dese şi mişcări pentru a facilita reluarea unei circulaţii sangvine normale.
Zilnic se recomandă multă mişcare în aer liber prin mers pe jos pe distanţe mici (maximum 2-3 km), eventual mersul desculţ prin apă şi practicarea de exerciţii fizice sau sporturi uşoare (înot, bicicletă şi gimnastică medicală în apă sau la domiciliu). Prin aceasta se reglează circulaţia periferică a sângelui, cu stimularea fluxului sangvin, corpul beneficiază de mai mult oxigen şi de energie şi se constată o creştere a tonusului muscular.
La deplasarea cu mijloace auto pe distanţe mari, se vor face 4-5 opriri în timpul cărora se fac plimbări în preajma maşinii, pentru a împiedica riscul de blocare a circulaţiei sângelui.
În casă se vor face exerciţii cu picioarele ridicate în sus, peste nivelul şoldurilor, cu sprijinire pe un scăunel, perne, canapea sau perete. În plus, se vor face mişcări rotatorii sau pendulare ale picioarelor, gleznelor şi degetelor, timp de minimum 20-30 minute zilnic.
Sunt eficiente băile cu sare, precum şi duşurile alternative (calde-reci) de 3-5 ori câte 3 minute, ultima cu apă rece, pentru a pune sângele în mişcare, prin dilatarea şi contractarea vaselor. Sunt interzise băile fierbinţi, sauna, baia turcească, împachetările prea calde şi epilarea picioarelor cu ceară fierbinte.
În zilele de vară se fac băi locale de soare, zilnic până la ora 10, urmate de stropiri cu apă. Expunerea prelungită la radiaţiile solare din orele de arşiţă ca şi la alte surse de căldură (calorifer) este total contraindicată întrucât apare riscul spargerii venelor şi declanşarea unor hemoragii grave.
Îmbrăcămintea va fi lejeră, fără pantaloni strâmţi pe picior şi fără jartiere circulare. Încălţămintea va fi din piele naturală, comodă, renunţând la încălţămintea strâmtă, cu tocuri foarte înalte şi cu vârfuri ascuţite.
La umflarea pulpelor şi a gleznelor se vor folosi şosete din bumbac şi ciorapi elastici, colanţi sau alte bandaje compresive, nu prea strâmte, care se aplică în fiecare dimineaţă pe zona varicoasă. Acestea vor ajuta muşchii gambelor să împingă sângele în sus, prin presiunea exercitată în jurul gleznelor şi vor preveni apariţia sindromului post-trombolic.
Noaptea se va dormi desculţ, fără ciorapi, cu piciorul bolnav aşezat mai sus, pe o pernă sau pătură.
Măsuri de ordin general: combaterea constipaţiei şi a sedentarismului, menţinerea greutăţii corporale în limite normale.
Tratamentele balneoclimaterice se fac în staţiunile de pe litoral pentru helioterapie (băi de soare dimineaţa până la ora 10). Dacă nu au apărut ulceraţiile, se pot face împachetări reci cu nămol, mofete sau băi galvanice la ambele picioare.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro