Rețeta de cașcaval de la Mănăstirea Războieni
La Mănăstirea Războieni, maicile Veniamina și Teodosia pregătesc toate produsele lactate. Fie că e vorba de unt, brânză de toate tipurile sau cașcaval, toate sunt lucrate curat, cu atenție și cu multă dragoste.
Iată şi reţeta caşcavalului, aşa cum ne-a explicat-o maica Veniamina:
Avem nevoie de: 8 litri de lapte; 8 kilograme de brânză de vaci; 8 linguri de sare; 20 de ouă crude; 2 plicuri de praf de copt; 2 pachete de bicarbonat; unt.
La foc potrivit, într-un ceaun mare, punem opt litri de lapte crud şi adăugăm patru linguri de sare. Până fierbe laptele, frământăm bine opt kilograme de brânză. Apoi, când laptele e gata-gata să clocotească, opărim brânza de vacă. Amestecând uşor, vom observa că se alege zerul.
Scoatem brânza cu un ciur, apoi spălăm ceaunul şi îl lăsăm să se usuce. Între timp, brânza se va răci şi o vom scurge de zer aproape total.
În ceaunul curat şi uscat o frământăm din nou, adăugând 20 de ouă crude, două plicuri de praf de copt, două pachete de bicarbonat şi şapte linguriţe de sare. Bicarbonatul nu trebuie stins. Amestecăm toate ingredientele şi mai punem trei – patru bucăţi mari de unt făcut în casă, care se va topi, creând o peliculă protectoare între ceaun şi brânză, atfel încât să nu se prindă.
Totul se amestecă continuu la foc mic până când brânza se va topi cu totul şi compoziţia va deveni omogenă. Dacă focul e prea tare, imediat se afumă. Când e gata, se ia de pe foc şi se pune fierbinte în forme. Dacă zăboveşti cu el, va căpăta găuri. Un aspect important este şi calitatea brânzei. Dacă ea este mai moale, îi va da o formă frumoasă caşcavalului. Dacă e prea tare, atunci ai de muncă mai mult cu ea.
Caşcavalul astfel pregătit a stat peste noapte în cutiile albe care i-au dat forma. Maicile îl ambalează şi îl vor da la rece, pregătindu-l pentru masa din zilele rânduite.
Pași în veșnicie: cimitirul Mănăstirii Războieni
Un ceas în atelierul de croitorie al Mănăstirii Frumoasa
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro